9:26:00 AM

RUAM CAMPAK...JANGKITAN VIRUS....ALAHAN!

Assalamualaikum....salam ramadhan! Alhamdulillah hari ni hari ke-7 kita sebagai umat islam berpuasa...Alhamdulillah jgk kerana diri ini berjaya menggantikan hutang puasa utk thn lps hehe...
Tahun ni bulan puasa dimeriahkan lagi dengan karenah anakanda tershayang Rayyan =) time awal2 kita berpuasa dia sibuk bangun sahur! time berbuka pulak sibuk nak joint skali...dia sgt active skarang ni...dan 2,3 hari lepas dia baru je sembuh dari ruam campak..sian dia...sebelum kene ruam campak tu badan dia sgt2 panas..bwk jumpa doc..doc kata mmg akan kene campak ni!sbb aku ada  cerita kat doc kat rumah mak ada baby lain baru baik dr ruam campak.Oooo... bila suhu dah turun baru lah ruam campak naik..ditambah pula ruam campak dia songsang (org tua2 ckp la)maksudnye ruam dia tak turun ke kaki dia dah hilang....belum habis lagi!!
 ditambah pula dgn jangkitan kat mulut dia...bwk lagi sekali jumpa doc...doc kata aha ni terkena jangkitan so doc bekalkan antibiotik... kat bahagian bawah mulut and dagu kulit dia berair dan terkoyak..kat badan pon ada sikit...kat tangan...merata la..huhu..tapi doc ckp benda tu tak sakit cuma berair dan gatal....rayyan laluinya dengan baik.tak abis lagi ada lagi...then dah elok jangkitan tu badan dia naik ruam2 dan dia asyik garu2 je kadang2 smpai luka...malam-malam tido pon tak tenang...tak boleh jadi ni bwk g jumpa doc lg skali...then doc kata campak dia still ada lg...then dia bekalkan ubat sapu..


aku pon tepek-tepek la bersungguh-sungguh...ruam ni biji-biji merah dan dalam ada air mcm kuning-kuning.tumbuh pada keliling leher dan lipatan siku. bila diperatikan mcm bukan campak..tapi doc tu sahkan benda ni ruam campak dia....bila dah 1 week dok sapu-sapu ubat tu still rayyan tak lena tido asyik garu2 je...dengan gagah aku pergi la cari alternatif lain...masuk farmasi cosway pergi beli cream kat situ...Alhamdulillah ruam berair tu kurang sikit...2,3 hari jgk la pkai...tp hari ni dah tak tahan melihat aku and hubby terus bwk jumpa doc pakar kulit di sg chua...Doc Ravi...muka garang tapi tapi hati baek!!!!hehehehehe...so sok...sek...sok..sek..dgn doc..doc ckp Rayyan sebenarnya ada ALAHAN!!!!!ALAHAN okay!!!!!!cuma doc tak boleh nak jamin Rayyan alah pada apa...banyak kebarangkalian..dia kan dia mkn mcm2 sekarang ni...so dia bekalkan bnyk jgk la ubat utk minum,mandi and sapu.sapu sekali je kat Rayyan ruam pon terus kecut...tido pon lene...hati aku and hubby pon lega!!!Alhamdulillah....So next time kalau jadi sesuatu pada kulit cpt2 bwk g jumpa doc pakar kulit...



Setelah kulit Rayyan kembali sembuh...dan badan tak gatal-gatal nak garu sampai luka...
Rayyan happy!!!heeee...
MaMa and PaPa pon senang hati....

Happy Fasting!!!

Related Posts with Thumbnails