11:48:00 AM

Summary Report at Zoo Negara

Assalamualaikum... ini adalah kesimpulan yang disimpulkan sampai bersimpul untuk entry kali ini...hehehehe
apabila rayyan berada di zoo negara!!!!




RAYYAN:kecik sangat ker sayer...org main langgar je sayer...!it's ok uncle...papa where are you??
PAPA: let's go son...let's see the elephant...!
 ~THAT's ALL~

2:38:00 PM

RAYYAN WARDED

Assalamualaikum...


Tajuk entry pon ala-ala kecemasan je kan. Itu lah dia, hero kecik sy dikejarkan ke hospital...yang berpunca jatuh katil.

Benda ni jadi awal Disember kelmarin, hari sabtu jam 3pg. tengah-tengah sedap tido tiba-tiba dgr dia nagis tengok-tengok dah duk terbaring kat lantai. punyer la kelam kabut sy. pujuk-pujuk dia nangis then dia ok boleh sambung tido balik. Tapi tiba-tiba je dia dia muntah. OMG! banyak dia muntah..bawak ke bilik mandi dia muntah lagi + mengigil. sy ok lg time tu..boleh lg tido kan dia balik. TIBA-TIBA dia muntah lendir kuning pulak. Kalini mmg tak boleh tunggu lagi. masa tu dah pukul 330pg. terus tukar baju and terus g kecemasan.
sambung muntah lagi. kesian anak mama.dia pon letih dah time tu. doc check je terus kasi ubat tido...utk buat CT SCAN. pung pang pung pang jam pon dah kul7 CT SCAN pon dah buat...dia pon dah pengsan lps nangis-nangis + masuk air + kesan ubat tido. Doc ckp rayyan kene tahan utk monitor dia 24hours. Coz result CT SCAN tu Alhamdulillah OK. So dengan rela hati kami pon bermalam la di wad.

Selepas selesai buat CT SCAN


Masih tido lena lagi selepas beberapa jam....mungkin kesan ubat tido tu....
Dia dah bangun and tido balik...masih mamai lagi...sudu sebagai peneman!haih!


Bila dah petang baru dia bangun...dan boleh senyum...duduk...dan sibuk nak cabut jarum kat tangan. Akhirnya berjaya jgk dia cabut jarum itu...dia rimas!

Keesokkan harinya cukup 24hours. rayyan pon dah stabil..mkn ok..berlari pon ok..so doc kata discharge.Alhamdulillah. Doc kategorikan kes rayyan sbg ==> "celebral concussion". Alhamdulillah semuanya selamat. Amin.

2:10:00 PM

UPDATE BUNDLE

Hello Geng! Lamanyer tak hupdate blog kan? tula keBiziAn di tahap maksima!!! Komen uolls pon x sempat nk balas....SORRY kengkawan!

Banyak benda yang berlaku sepanjang KEtidak updateTAN blog ni... Antaranya:

ENTRY 1. ABANG DEN DAH KAWEN....


Finally...sampai jgk seru dia utk berkahwin.. Actually sy ada 3 org abang...2 dah berkahwin..tinggallah dia ni sorang still hidup membujang....enjoy sangat dia hidup membujang...kitaorg panggil dia PALI coz nama sebenar FAZDLI B. MOHD NOH...anak manja ni...org dia pon sempoi jek...nama isteri dia PUTERI ALIYA....so, kesimpulannyer Bertambah la kakak ipar sy....yihuuuu!!!!welcome to our family!

ENTRY 2. ECZEMA
Bagi ibu-ibu yang ada anak kecil mesti agak biasa bila sebut ECZEMA bukan? 

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi. Terutamanya, di kalangan bayi yang berumur antara 2 - 6 bulan. Kebanyakan kes, ia berterusan sehingga peringkat kanak-kanak.


My lil' son  pon ada eczema...dia alah pada telur. Sejak umur dia setahun selalu naik merah bahagian leher...lipatan lengan..and dada...kesian dia..kalu naik merah2 je msti nk garu-garu...kadang2 sampai berdarah...1st naik merah-merah cmtu sy bawak dia jumpa pakar kulit...so doc kategorikan sbg eczema. doc ada bekalkan ubat , berkesan ubat tu hilang segala merah-merah...Then tak lama lepas tu datang lagi merah-merah...garu-garu...kulit pon kering.. keadaan ni berlarutan sekian lama...macam-macam krim kulit sy beli...dan akhirnya sy diperkenalkan dengan satu produk ni mmg direka khas utk penyakit eczema.(Actually ada jgk produk lain khas utk eczema tp keberkesanan tidak mnyerlah!)So mari cuba yang ini!!!!!!!!!!

JENG...JENG...JENG...

TADAAAAAA!!!!


sangat puas hati bila pakai mandian EZERRA...EZERRA ada mandian dan krim. baru sekali dua pakai terus merah-merah hilang. kulit kering yang kene garu sampai berdarah pon dah tak de beb!
Wacaya samaluuuuuuuuuuuuuuuuuu EZERRA!


Semoga ENTRI ini berguna kepada ibu-ibu yang memerlukan seperti sy ini. EZERRA ni boleh dpt di farmasi-farmasi berdekatan. Harga semasa RM41 untuk mandian dan krim RM23.
Selamat mencuba ya!

That's All For Now.

12:29:00 PM

Assalamualaikum....

9:26:00 AM

RUAM CAMPAK...JANGKITAN VIRUS....ALAHAN!

Assalamualaikum....salam ramadhan! Alhamdulillah hari ni hari ke-7 kita sebagai umat islam berpuasa...Alhamdulillah jgk kerana diri ini berjaya menggantikan hutang puasa utk thn lps hehe...
Tahun ni bulan puasa dimeriahkan lagi dengan karenah anakanda tershayang Rayyan =) time awal2 kita berpuasa dia sibuk bangun sahur! time berbuka pulak sibuk nak joint skali...dia sgt active skarang ni...dan 2,3 hari lepas dia baru je sembuh dari ruam campak..sian dia...sebelum kene ruam campak tu badan dia sgt2 panas..bwk jumpa doc..doc kata mmg akan kene campak ni!sbb aku ada  cerita kat doc kat rumah mak ada baby lain baru baik dr ruam campak.Oooo... bila suhu dah turun baru lah ruam campak naik..ditambah pula ruam campak dia songsang (org tua2 ckp la)maksudnye ruam dia tak turun ke kaki dia dah hilang....belum habis lagi!!
 ditambah pula dgn jangkitan kat mulut dia...bwk lagi sekali jumpa doc...doc kata aha ni terkena jangkitan so doc bekalkan antibiotik... kat bahagian bawah mulut and dagu kulit dia berair dan terkoyak..kat badan pon ada sikit...kat tangan...merata la..huhu..tapi doc ckp benda tu tak sakit cuma berair dan gatal....rayyan laluinya dengan baik.tak abis lagi ada lagi...then dah elok jangkitan tu badan dia naik ruam2 dan dia asyik garu2 je kadang2 smpai luka...malam-malam tido pon tak tenang...tak boleh jadi ni bwk g jumpa doc lg skali...then doc kata campak dia still ada lg...then dia bekalkan ubat sapu..


aku pon tepek-tepek la bersungguh-sungguh...ruam ni biji-biji merah dan dalam ada air mcm kuning-kuning.tumbuh pada keliling leher dan lipatan siku. bila diperatikan mcm bukan campak..tapi doc tu sahkan benda ni ruam campak dia....bila dah 1 week dok sapu-sapu ubat tu still rayyan tak lena tido asyik garu2 je...dengan gagah aku pergi la cari alternatif lain...masuk farmasi cosway pergi beli cream kat situ...Alhamdulillah ruam berair tu kurang sikit...2,3 hari jgk la pkai...tp hari ni dah tak tahan melihat aku and hubby terus bwk jumpa doc pakar kulit di sg chua...Doc Ravi...muka garang tapi tapi hati baek!!!!hehehehehe...so sok...sek...sok..sek..dgn doc..doc ckp Rayyan sebenarnya ada ALAHAN!!!!!ALAHAN okay!!!!!!cuma doc tak boleh nak jamin Rayyan alah pada apa...banyak kebarangkalian..dia kan dia mkn mcm2 sekarang ni...so dia bekalkan bnyk jgk la ubat utk minum,mandi and sapu.sapu sekali je kat Rayyan ruam pon terus kecut...tido pon lene...hati aku and hubby pon lega!!!Alhamdulillah....So next time kalau jadi sesuatu pada kulit cpt2 bwk g jumpa doc pakar kulit...



Setelah kulit Rayyan kembali sembuh...dan badan tak gatal-gatal nak garu sampai luka...
Rayyan happy!!!heeee...
MaMa and PaPa pon senang hati....

Happy Fasting!!!

12:25:00 PM

Wordless Wednesday #Kroh..kroh... Zzzzz..

Morning!!! 
 

12:29:00 PM

Lil' Rayyan Party

          Happy Birthday lil' son!
   i made this cake for my lil' prince...hehehe...
2 layer cake about 3kg.
 simple jer...choc moist cake with choc cream layer and chocolate ganache.nyummy!!!

Last weekend me and my hubby buat birthday party untuk rayyan...kami panggil semua kanak2...
mari semua!!

Sangat seronok bila semuanya yang dtg pon seronok...rayyan pon seronok...
birthday party ni mmg kami khas kan utk kawan-kawan rayyan...
dan kami sediakan menu yang pasti mereka suka..hehehe

 Hopefully mereka suka... =)
ada juga menu lain...

mee kari
spaghetti goreng
pizza
samosa
nugget
kuih karipap pusing
kuih pelangi
kuihkaswi 
bubur pulut hitam
buah tembikai susu

air sirap soda

itulah menu utk minum petang kami...
actually party start jam 5 petang.

beginilah keadaan time tu...rayyan mmg suka kanak yang berusia begini datang pada dia...kalau org besar yang datang dia tak layan...
with papa...papa letih nak handle rayyan...
dah boring duduk dlm..mari keluar...

Shayang bucuk mama ni....happy birthday shayang...

that's all for now...

love,
papamama


10:33:00 AM

I'M 1 Years Old Now!!!

Hello People!!! i'm 1 years old now...CA 10 Month Old
Harini ucuk mama bangun awal...bangun terus duduk sambil pejam mata...mama tau sebebnarnyer dia mengantuk lg... tapi nak tunggu mama n papa wish kan? hehehhe
Tapi nenek lagi awal sing a happy birthday song to you son! 
sgt pantas nenek kan?
Besar dah shayang papa n mama....
Mama pon tak boleh lupa dari permulaan ucuk mama menghuni dalam perut mama smpai lah kita jumpa kat dewan bersalin =)
Semuanya pengalaman yang indah untuk mama n papa...
Rayyan lahir pon tanpa mama n papa jangka...
sgt kecik anak mama mase tu..
mmg kami tak boleh lupa saat tu shayang...Terima kasih Allah.
Mama tahu rayyan anak yang kuat...
rayyan kuat bertahan lepas dilahirkan.
Dan sekarang rayyan jadi anak yang baik!
Senyum sepanjang masa buat mama n papa cair!!!hehehe..
Semoga kamu menjadi anak yang soleh, anak yang pintar,anak yang mendengar kata, didekatkan dengan perkara yang diredhai Allah. 
we love u son!





LOVE,
PAPAMAMA

5:01:00 PM

ASALKAN SELESA!

hey!Stroller 2 in 1 hebat bukan? can be stroller and folding chairs??? too!huh?!hancur. Ini kerja cik shira demok!
it's ok rayyan...teruskan membaca!
 
 
w.h.a.t e.v.e.r

9:49:00 AM

BLUE PANDA

My Panda!!!Ini lah rutin harian kami berdua bila balik dari kerja... si comot rayyan ni akan tunggu depan pintu....Nampak jerk muka kami jerit sengih2!! suruh amik cepat naik blue panda dia...

cepat tolak!!cepat tolak!!papa & mama turut kan je la....satu kali round depan rumah!

4:17:00 PM

HEI....

Hello people!!! 
This is my new habit! 
I'm 10Month Old CA:8Month 3Week Old

Love Papa&MaMa!

4:46:00 PM

ALHAMDULILLAH LOVE LOVE LOVE

Alhamdulillah Ya Allah, Today...today...today is our 3rd Anniversary!!!
Pejam  celik pejam celik..tik..tok..tik..tok..sudah menjangkau 3 tahun bersama.
for our anniversary, this time accompanied by our love, he is our son Muhammad Rayyan El-Zhar!! Three of us! 3 for 3??hehehe..
Allah telah susunkan sesuatu yang terbaik untuk kami...

Terima kasih kepada my hubby shayang ucuk...dia menjaga kami dengan baik...setiap hari sentiasa buat kami ketawa...begitu sabar dgn karenah kami berdua dia tidak mudah mengalah dgn perkataan AMARAH...(saya yang paling banyak songeh)dia sebaliknya....dia selalu betulkan laluan saya yang tidak lurus.dia selalu tenangkan saya.kami sanjung kesabaran dia...terima kaseh b...terima kasih papa!!!
Yang penting dia masih ingat dan masih putarkan "lagu kami" sehingga kini...(kami ada lagu okay!)semua kenangan masih segar sebab kami selalu refresh!! heee...

Eceh..!!!
LOT's of LOVE...

11:49:00 AM

P.E.N.A.T

 

Kurus n Slim kan??kan??kan??
yup! lil' rayyan hanya nk minum susu jer sepanjang tempoh dia demam+selesema+batuk ... nanges2...tak gelak sgt...kerap tido...badan pon letih.
tak tau la berapa berat badan dia next checkup nnt. Hopefully okay!














~ SHAYANG PAPAMAMA ~

12:10:00 PM

Flu + Cough = CRY!



Salam all.... Last week baru jer update lil' rayyan demam dan Alhamdulillah dia dh sembuh...
But last weekend time balik putrajaya rayyan dijangkiti virus flu pulak... And batuk pon baru nk hinggap... bila badan tak sihat mula la dia on karaoke dia yg merdu tu...heeeee. and FYI (huuu) at 1am dia tanpa segan silu berkaraoke!!! Well done! Sgt bersemngt dia karok!berjurai-jurai air mata.

Kesian my boo boo....hidung tersumbat nk tido tak tenang ..siap muntah lg... Then kalau dia batuk terus mcm nk keluar something then dia telan balik...fuhhhh... Sian dia... Rasa mcm nk terus antar emergency pagi-pagi buta tu jgk.. At last rayyan reda and dia leh tido dgn tenang... Lega! But still dia terjaga jgk bila tepuk-tepuk sikit then dia sambung tido balik...

Sok tu jgk ktorg terus bawak g klinik...siap senyum simpul dgn doc, doc ckp hingus dia dh penuh duk kat hidung then kesannyer buat mata rayyan berair...mmg pon! Mata rayyan sentiasa berair wlwpun tak nangis...siap meleleh lg...huhuhu..doc ckp dia tak sarankan ubat selesema utk rayyan cause rayyan prematured babies so dia just kasi spray jer...and ubat batuk utk cairkan kahak...thanks doc!

So! This is my hero yg tak sihat tu.... #mata berair


Get well soon son!

8:22:00 AM

F.E.V.E.R

Boo boo got fever for 2nd time!dia dah masuk 7M sekarang ni..
Kali ni dia banyak merengek je sepanjang demam...senyum tak nak apatah lagi gelak..mandi nangis...mkn pon nangis..
cian comot mama ni..

Tapi bila tengok UPIN IPIN tak NANGES pulak!!!!!!!!!



Haih!! cmtu la gayanyer bila demam...
Cepat sembuh shayang PAPAMAMA...

Related Posts with Thumbnails