9:25:00 AM

Hi, I'm Rayyan El-Zhar ....



Rayyan 3 Month -  @ pahang, for the first time my lil' prince can communicate with us no more sleep and silent, lil' prince already can smile and
try to talk with us
 
~ hug~


3:01:00 PM

PREMATURE BABIES'

Premature babies = PREM
sebelum ni ada juga saya terdengar tentang Premature baby..
tp jarang-jarang...korang pon msti jg pernah dgr kan...

ini cerita saya...
*sambungan dr episod lepas*
lepas je selesai operate hubby saya ckp Rayyan kene tahan nicu sbb tak cukup bulan dan hanya berat 1.75kg...
saya redho..inginkan yg terbaik utk rayyan...
Actually lepas bersalin tu saya juga di tahan wad coz urine still ada ++...hari ketiga rayyan di NICU baru saya boleh jumpa my lil' rayyan...coz br blh berjalan dgn stabil...
time tu sayu hati rasa tgk badan rayyan berlingkar wayar2...hubby ckp sblm tu ada tiub dimulut dia...sbb dia belum tahu utk minum sendiri...badan rayyan sgt kecil..umpama kulit dan tulang je..ye lah kan sepatutnya dia masih dalam perut lg..
hati Mr. hubby lagi sayu masa mengazankan rayyan sbb badan rayyan sgt kecil dr saiz baby normal...tapi rayyan sempat jgk buka mata masa papa dia azankan dia.. =)
time saya dtg melawat rayyan dh pandai minum sendiri tak perlu kan tiub lg...nurse ckp rayyan fast learning..gud boy!
tapi saya still tak boleh dukung rayyan coz ada wayar2 and drip water kat tgn..time ni tengkorak rayyan still tak penuh lg..still ada yg lembut ditempurung belakang..

time nak snap gamba ni bukan main sorok2 sbb ada amaran NO CAMERA! huhu
kalu rayyan nangis time ni suara dia slow sgt walaupun tangisan dia di tahap maksima...yela badan pon kecik ...tp kesian sgt kalu time dia nangis saya tak blh pon nk dukung...saya pon rasa nk nangis time tu...setiap hari kalu dtg melawat rayyan sentiasa harap jgn la dia menangis...
sbb kesian sgt!
setiap hari dtg msti akan tanyer
"nurse hari ni berat badan dia berapa?"
kalau turun = risau
kalau naik = Alhamdulillah
doktor cakap baby Prem selalunya berat dia akan turun kemudian akan naik sedikit demi sedikit...
so no worries!
hari demi hari rayyan ada perubahan...
1st - drip kat tgn dia ditanggalakn..sbb time saya dtg tgk tgn dia berdarah maybe tgn dia bergerak bersama jarum drip tu..saya tanyer doc then terus doc suruh nurse cabut terus drip tu..reason dia sbb rayyan dah tak perlukan drip water lg...?????????ok!
2nd - wayar yg monitor nadi + heart bit rayyan ditanggalkan..Alhamdulillah doc ckp rayyan dh stabil...
yang tinggal hanya wayar utk suhu badan je...
start dari itu saya dah boleh breast feed rayyan..seronok sgt time tu..dah boleh salin kan pampers rayyan..bayangkan setelah beberapa hari baru saya boleh buat semua tu...btw Alhamdulillah...
setiap hari datang saya and hubby akan sapu kan baby oil satu badan dia...sbb kulit dia mengelupas teruk..

time ni dah kurang sikit pengelupasan kulit
and rambut pun belum tumbuh rata..

doc pakar kat situ baik2..ada yg kasi tips...kalu boleh baby prem pkai kan topi coz elakkan berat badan dia turun..kalau dia rasa bahgian kepala sejuk nnt badan dia akan berkeja lebih utk tahan sejuk so berat badan akan turun..

topi pon longgar je..kene ikat bunjut kat atas..hehehe...
doc pakar ckp rayyan boleh discharge kalau berat dia 1.8kg...
dan doc offer utk saya tinggal dgn rayyan dan brestfeed sepenuhnya...
saya pon dgn semangat yg berkobar balik terus packing masuk hospital balik..hehehe...then hubby kene tinggal sekali lg kat umah..hihihi...it's ok semuanya utk my lil' rayyan...
start je rayyan duk dgn saya rasa kekok sikit..ye la 1st time beb!hehehe
pastu ok je...seronok bangat!mlm tu tido2 ayam je..sbb nak yg terbaik utk rayyan...dia ek' sikit je kasi susu...heheh..tak sabar nk tunggu esok sbb nak tau berat badan dia...lps dah bersengkang mata mlm tu tiba lah time rayyan nk kene mandi...nurse amik dia...kejap je ...bila nurse masuk bilik bwk rayyan sy terus tanyer "berapa berat dia nurse" nurse yg rilek n cool jawab "1.80kg" wahhh alhamdulillah...seronok hati ni Allah je tau...lps tu terus bgtau hubby....berat dia tepat 1.8kg and  sebelum tu 1.74kg naik 600gm...
lps tu doc pakar pon masuk and dia pon agak terperanjat...dia kata congratz sbb dh berjaya dptkan 1.8kg sharp!!hehe
nak di jadikan cerita, sbnrnya esok tu hubby dah kene start keje coz dia dpt cuti 2week je...puas la ktorg pikir msti time melawat rayyan nnt kurang sbb hubby balik keje pon ptg...sian rayyan..Tapi Alhamdulillah rayyan mcm tau2 je, Allah bantu dia tolong permudahkan kami...then berat dia terus naik 1.8kg... senyummmm je sepanjang kat wad hari tu..hehehe..tak sabar nk bawa rayyan balik!!!!!!
sebenarnyer hanya Allah je tau betapa bergelut nya perasaan kami berdua utk dpatkan berat badan 1.8kg ni...start dari 1st day jumpa rayyan..mcm2 perasaan yg kami rasa...
tp bila hari akhir kat wad tu kami mmg berterima kasih jgk la pada staff/Doc di NICU sbb jaga putera kami selama 10 hari...
terima kasih.

sekadar kongsian coretan utk kamu-kamu yg serupa saya.



21 OKT 2012 : Rayyan, 5 Month

Yang ada baby PREM boleh juga joint mana2 club PREM, saya ada joint di sini Malaysia Premature babies' Family United ...

Rayyan , 4 Month

Sekian coretan.

Mr. Mrs. AJ(RAYYAN)











4:34:00 PM

Ketika Itu...


Hehehe..inilah den suatu ketika dulu....ketika perut di huni penghuni dr syurga...
Sarat? yer mmg tengah sarat time ni...
Ada jugak yg tertanya-tanya mane pict time pregnnt? tak pernah nk upload pon?
Bukan tak nak upload ..kesuntukkan masa...dan disebabkan masa yg suntuk itu juga blog tak pernah di hapdate..heeee
Background gambar sgt suci bukan? =P

Actually keadaan sarat ni tak lama sgt la...sampaikan nk wat maternity photography pon tak sempat...
cause' 35week sy dah terlentang kat katil dewan bersalin..
siapa jangka kan?
Mungkin semangat hero dalam perut ni kuat sgt nk kuar....

Nak dijadikan story yg agak mantap, time den pegi checkup nurse detected blood presure den sgt lah tinggi...and urine den pulak 4+ ..wahhh sgt terkujat la jgk kan...
tapi den tonang = cool jek time tu...layannn je kata org...
pastu nurse suruh jumpa doc...then den pon laju je la masuk bilik doc, doc check blood presure tambah tinggi kit lg...
makk aiii...
pastu doc ckp "awak ni dh dlm keadaan berisiko ni...risiko kat awak dan baby"
OMG!!! hahaha boleh?
lps je doc ckp mcm tu terus la laju je jantung ni...rsnyer bertambah naik lagi blood presure ada la kot...
pastu siap ckp kene naik ambulance!!! umangg aiiii!!! lg la den berdebar...pastu doc suh nurse inject kancing gigi terus...lepas nurse inject tu hati ni jd cool balik...inject ubat penenang ke aper?? heheh
lepas tu je terus call Mr hubby bgtau yg den kene emergency masuk dewan bersalin + naik ambulance...pastu siap ckp
 "tak der apa2 kot, tekanan darah naik je" hehehe
Dia mmg la cuak dgr naik ambulance...
dalam kepala den "ooo xder apa2 ni paling koman pon tahan wad semalaman kot"
ok layan la naik ambulance yg mcm roller coaster tu...1st time naik...tobat kalu leh tak yah la naik ambulance lg...
smpai dewan bersalin putrajaya, doc pakar check..blood still tinggi urine still 4+..and scan...di pendekkan story ni..
doc pakar kata kene emergency operation jadual paling awal pagi esok tu...kalu tak den akan diserang sawan + risiko kat baby takut dah lemah...+ berat baby pon hanya 1.75kg ...dan baby songsang....den tak pon rasa seperti org yg ingin bersalin...hehehe..so tak sempat la nk rs sakit nk bersalin..ok la tu rezki la Allah tak nak kasi sakit...Allah permudahkan jalan...ok, den dimasukkan bilik khas utk den sorang je.. sib baik den sorang je kat bilik tu...selesa...hubby pon boleh masuk and teman smpai tgh mlm..time dah masuk bilik tu mmg dah redho je..tak der berdebar pon..tenang je..layan je...nurse masuk 10 kali ada kot..inject matangkn paru baby (2x) and drip anti sawan (24hour)smpai bengkak tgn, pam blood presure tu 24hour kat lengan smpai luka kulit sbb nak monitor tekanan..atlast den hanya terlentang je lps dah pkai uniform hospital..mmg tak boleh bngun dah...
dr mlm smpai lah esok nk masuk bilik bedah doc pakar kuar masuk check den..nurse pon sama...mmg dipantau setiap masa...
layanan diaorg sgt bagus
esok tu, tiba la ms utk masuk bilik bedah..tp rilek je ..mmg tak pikir or tak bayangkan pon cmne tgh bedah nnt..layan je..org angkat badan kita..mmg tak leh bangun...smpai la masuk bilik bedah...kene bius separuh badan kat tulang belakang..dgr doc borak2 smbil bedah...kadang2 ada rs sakit tp tak leh nk jerit, rs sakit yg lain mcm..hanya dpt pandang je kat pakar bius..dia pon berlari kat den tanyer "sakit ker" den angguk je...pastu dia masukkan ubat bius...dia pon tenangkan den jgk...burak2...pastu ingt nk intai tgk kat pantulan cermin kat siling..tp tak tersanggup..sbb rs mcm nak muntah tgk daging + darah + kapas berdarah!!!!
serius beb!sepanjang dalam bilik bedah tu badan mengeletar sgt dahsyat..maybe suhu sgt sejuk...bila baby dah keluar dia tunjuk kat den rasa cm tak caye je..heee..air mata nk menitis tp tahan berghenang je la air mata...(lps tu pikir balik kenapa perlu tahan air mata tu?huhuhu..)tp mmg sebak + gembira la...
hubby katluar tu tunggu kat luar bagai nk luruh jantung...asyik tgk je skrin progress den kat dlm...den kat dlm tu ada la 30 minit...tp dia tunggu bagai bertahun..hehe
pastu nurse jumpa dia kasi uri baby and ckp baby kene tahan NICU..den pon tak jangka baby akan kene tahan NICU...
Mr. hubby lg la risau bila dgr baby kene tahan...
Tapi bila diberitahu sbb berat baby hanya 1.75kg(sangat kecil) perlu masuk NICU baru la sedikit tenang rasa.
So kesimpulannyer bersalin operate ni org kata rezki masing2..sbb sakit pon tak sama dgn sakit bersalin normal...apa yg pernting bersukur la bersalin cara apa pon asalakan kita dan baby selamat semuanya...

PREM - 35week W- 1.75kg
NICU - 10 days
Muhammad Rayyan El-Zhar Bin Muhamad Rizal

NOTE : just ingin berkongsi pengalaman yang sgt bermakna.

11:56:00 AM

Permulaan Dunia Baru!!

Assalamualaikum...

Hai..hai..hai..mamai-mamai je kepala ni bila dah lama tak hupdate blog...toing..toing..toing...
sangat lama menyepikan diri...bukan apa pon...sibuk dengan dunia baru saya  wink*;)
Alhamdulillah saya kini sudah pon bergelar "Mamamia!!" heeeee... Just Mama!
sangat banyak benda baru yg saya belajar dan belajar dan belajar...

Maybe kita boleh berkongsi cerita
"saya dan dunia baru" kan?

Tapi untuk entry kali ini...saya just nak kongsi something yg agak penting utk bakal ibu...Actually ini lah yg saya guna dolu-dolu..



DONE! that's all....
or korang semua boleh ke http://mypermatahati.com/blog/download ada benda lain yg korang boleh explore...
note: list yg ada kuantiti tu sila abaikan yer..mmg dah ada bila korang download nnt ;) - credit to mypermatahati.com

dengan list ni la saya and my ucuk hubby gigih pergi kedai
mencari + selongkar + putar2 + letih + puas hati = compelete!
(tapi ktorg tambah sikit je benda mcm
Electronic baby cradle, Baby Bouncer,
Baby play Gym 
hehehe - sekarang ni semua ni
my baby guna...hebat bukan?haha )
lepas dah beli semua barang korang leh rilek je la goyang kaki!
mudah kan..heee..

ongkos RM..RM.. mmg kene di sediakan awal la kan..
kalu tak garu kepala jgk u all nnt...korang simpan la sebenayak yg mungkin..tak rugi pon...tapi serius! mmg kene simpan awal..

So perati-perati kan lah check list ini yer...

TQ

Related Posts with Thumbnails