3:01:00 PM

PREMATURE BABIES'

Premature babies = PREM
sebelum ni ada juga saya terdengar tentang Premature baby..
tp jarang-jarang...korang pon msti jg pernah dgr kan...

ini cerita saya...
*sambungan dr episod lepas*
lepas je selesai operate hubby saya ckp Rayyan kene tahan nicu sbb tak cukup bulan dan hanya berat 1.75kg...
saya redho..inginkan yg terbaik utk rayyan...
Actually lepas bersalin tu saya juga di tahan wad coz urine still ada ++...hari ketiga rayyan di NICU baru saya boleh jumpa my lil' rayyan...coz br blh berjalan dgn stabil...
time tu sayu hati rasa tgk badan rayyan berlingkar wayar2...hubby ckp sblm tu ada tiub dimulut dia...sbb dia belum tahu utk minum sendiri...badan rayyan sgt kecil..umpama kulit dan tulang je..ye lah kan sepatutnya dia masih dalam perut lg..
hati Mr. hubby lagi sayu masa mengazankan rayyan sbb badan rayyan sgt kecil dr saiz baby normal...tapi rayyan sempat jgk buka mata masa papa dia azankan dia.. =)
time saya dtg melawat rayyan dh pandai minum sendiri tak perlu kan tiub lg...nurse ckp rayyan fast learning..gud boy!
tapi saya still tak boleh dukung rayyan coz ada wayar2 and drip water kat tgn..time ni tengkorak rayyan still tak penuh lg..still ada yg lembut ditempurung belakang..

time nak snap gamba ni bukan main sorok2 sbb ada amaran NO CAMERA! huhu
kalu rayyan nangis time ni suara dia slow sgt walaupun tangisan dia di tahap maksima...yela badan pon kecik ...tp kesian sgt kalu time dia nangis saya tak blh pon nk dukung...saya pon rasa nk nangis time tu...setiap hari kalu dtg melawat rayyan sentiasa harap jgn la dia menangis...
sbb kesian sgt!
setiap hari dtg msti akan tanyer
"nurse hari ni berat badan dia berapa?"
kalau turun = risau
kalau naik = Alhamdulillah
doktor cakap baby Prem selalunya berat dia akan turun kemudian akan naik sedikit demi sedikit...
so no worries!
hari demi hari rayyan ada perubahan...
1st - drip kat tgn dia ditanggalakn..sbb time saya dtg tgk tgn dia berdarah maybe tgn dia bergerak bersama jarum drip tu..saya tanyer doc then terus doc suruh nurse cabut terus drip tu..reason dia sbb rayyan dah tak perlukan drip water lg...?????????ok!
2nd - wayar yg monitor nadi + heart bit rayyan ditanggalkan..Alhamdulillah doc ckp rayyan dh stabil...
yang tinggal hanya wayar utk suhu badan je...
start dari itu saya dah boleh breast feed rayyan..seronok sgt time tu..dah boleh salin kan pampers rayyan..bayangkan setelah beberapa hari baru saya boleh buat semua tu...btw Alhamdulillah...
setiap hari datang saya and hubby akan sapu kan baby oil satu badan dia...sbb kulit dia mengelupas teruk..

time ni dah kurang sikit pengelupasan kulit
and rambut pun belum tumbuh rata..

doc pakar kat situ baik2..ada yg kasi tips...kalu boleh baby prem pkai kan topi coz elakkan berat badan dia turun..kalau dia rasa bahgian kepala sejuk nnt badan dia akan berkeja lebih utk tahan sejuk so berat badan akan turun..

topi pon longgar je..kene ikat bunjut kat atas..hehehe...
doc pakar ckp rayyan boleh discharge kalau berat dia 1.8kg...
dan doc offer utk saya tinggal dgn rayyan dan brestfeed sepenuhnya...
saya pon dgn semangat yg berkobar balik terus packing masuk hospital balik..hehehe...then hubby kene tinggal sekali lg kat umah..hihihi...it's ok semuanya utk my lil' rayyan...
start je rayyan duk dgn saya rasa kekok sikit..ye la 1st time beb!hehehe
pastu ok je...seronok bangat!mlm tu tido2 ayam je..sbb nak yg terbaik utk rayyan...dia ek' sikit je kasi susu...heheh..tak sabar nk tunggu esok sbb nak tau berat badan dia...lps dah bersengkang mata mlm tu tiba lah time rayyan nk kene mandi...nurse amik dia...kejap je ...bila nurse masuk bilik bwk rayyan sy terus tanyer "berapa berat dia nurse" nurse yg rilek n cool jawab "1.80kg" wahhh alhamdulillah...seronok hati ni Allah je tau...lps tu terus bgtau hubby....berat dia tepat 1.8kg and  sebelum tu 1.74kg naik 600gm...
lps tu doc pakar pon masuk and dia pon agak terperanjat...dia kata congratz sbb dh berjaya dptkan 1.8kg sharp!!hehe
nak di jadikan cerita, sbnrnya esok tu hubby dah kene start keje coz dia dpt cuti 2week je...puas la ktorg pikir msti time melawat rayyan nnt kurang sbb hubby balik keje pon ptg...sian rayyan..Tapi Alhamdulillah rayyan mcm tau2 je, Allah bantu dia tolong permudahkan kami...then berat dia terus naik 1.8kg... senyummmm je sepanjang kat wad hari tu..hehehe..tak sabar nk bawa rayyan balik!!!!!!
sebenarnyer hanya Allah je tau betapa bergelut nya perasaan kami berdua utk dpatkan berat badan 1.8kg ni...start dari 1st day jumpa rayyan..mcm2 perasaan yg kami rasa...
tp bila hari akhir kat wad tu kami mmg berterima kasih jgk la pada staff/Doc di NICU sbb jaga putera kami selama 10 hari...
terima kasih.

sekadar kongsian coretan utk kamu-kamu yg serupa saya.



21 OKT 2012 : Rayyan, 5 Month

Yang ada baby PREM boleh juga joint mana2 club PREM, saya ada joint di sini Malaysia Premature babies' Family United ...

Rayyan , 4 Month

Sekian coretan.

Mr. Mrs. AJ(RAYYAN)











0 comments:

Related Posts with Thumbnails