4:34:00 PM

Ketika Itu...


Hehehe..inilah den suatu ketika dulu....ketika perut di huni penghuni dr syurga...
Sarat? yer mmg tengah sarat time ni...
Ada jugak yg tertanya-tanya mane pict time pregnnt? tak pernah nk upload pon?
Bukan tak nak upload ..kesuntukkan masa...dan disebabkan masa yg suntuk itu juga blog tak pernah di hapdate..heeee
Background gambar sgt suci bukan? =P

Actually keadaan sarat ni tak lama sgt la...sampaikan nk wat maternity photography pon tak sempat...
cause' 35week sy dah terlentang kat katil dewan bersalin..
siapa jangka kan?
Mungkin semangat hero dalam perut ni kuat sgt nk kuar....

Nak dijadikan story yg agak mantap, time den pegi checkup nurse detected blood presure den sgt lah tinggi...and urine den pulak 4+ ..wahhh sgt terkujat la jgk kan...
tapi den tonang = cool jek time tu...layannn je kata org...
pastu nurse suruh jumpa doc...then den pon laju je la masuk bilik doc, doc check blood presure tambah tinggi kit lg...
makk aiii...
pastu doc ckp "awak ni dh dlm keadaan berisiko ni...risiko kat awak dan baby"
OMG!!! hahaha boleh?
lps je doc ckp mcm tu terus la laju je jantung ni...rsnyer bertambah naik lagi blood presure ada la kot...
pastu siap ckp kene naik ambulance!!! umangg aiiii!!! lg la den berdebar...pastu doc suh nurse inject kancing gigi terus...lepas nurse inject tu hati ni jd cool balik...inject ubat penenang ke aper?? heheh
lepas tu je terus call Mr hubby bgtau yg den kene emergency masuk dewan bersalin + naik ambulance...pastu siap ckp
 "tak der apa2 kot, tekanan darah naik je" hehehe
Dia mmg la cuak dgr naik ambulance...
dalam kepala den "ooo xder apa2 ni paling koman pon tahan wad semalaman kot"
ok layan la naik ambulance yg mcm roller coaster tu...1st time naik...tobat kalu leh tak yah la naik ambulance lg...
smpai dewan bersalin putrajaya, doc pakar check..blood still tinggi urine still 4+..and scan...di pendekkan story ni..
doc pakar kata kene emergency operation jadual paling awal pagi esok tu...kalu tak den akan diserang sawan + risiko kat baby takut dah lemah...+ berat baby pon hanya 1.75kg ...dan baby songsang....den tak pon rasa seperti org yg ingin bersalin...hehehe..so tak sempat la nk rs sakit nk bersalin..ok la tu rezki la Allah tak nak kasi sakit...Allah permudahkan jalan...ok, den dimasukkan bilik khas utk den sorang je.. sib baik den sorang je kat bilik tu...selesa...hubby pon boleh masuk and teman smpai tgh mlm..time dah masuk bilik tu mmg dah redho je..tak der berdebar pon..tenang je..layan je...nurse masuk 10 kali ada kot..inject matangkn paru baby (2x) and drip anti sawan (24hour)smpai bengkak tgn, pam blood presure tu 24hour kat lengan smpai luka kulit sbb nak monitor tekanan..atlast den hanya terlentang je lps dah pkai uniform hospital..mmg tak boleh bngun dah...
dr mlm smpai lah esok nk masuk bilik bedah doc pakar kuar masuk check den..nurse pon sama...mmg dipantau setiap masa...
layanan diaorg sgt bagus
esok tu, tiba la ms utk masuk bilik bedah..tp rilek je ..mmg tak pikir or tak bayangkan pon cmne tgh bedah nnt..layan je..org angkat badan kita..mmg tak leh bangun...smpai la masuk bilik bedah...kene bius separuh badan kat tulang belakang..dgr doc borak2 smbil bedah...kadang2 ada rs sakit tp tak leh nk jerit, rs sakit yg lain mcm..hanya dpt pandang je kat pakar bius..dia pon berlari kat den tanyer "sakit ker" den angguk je...pastu dia masukkan ubat bius...dia pon tenangkan den jgk...burak2...pastu ingt nk intai tgk kat pantulan cermin kat siling..tp tak tersanggup..sbb rs mcm nak muntah tgk daging + darah + kapas berdarah!!!!
serius beb!sepanjang dalam bilik bedah tu badan mengeletar sgt dahsyat..maybe suhu sgt sejuk...bila baby dah keluar dia tunjuk kat den rasa cm tak caye je..heee..air mata nk menitis tp tahan berghenang je la air mata...(lps tu pikir balik kenapa perlu tahan air mata tu?huhuhu..)tp mmg sebak + gembira la...
hubby katluar tu tunggu kat luar bagai nk luruh jantung...asyik tgk je skrin progress den kat dlm...den kat dlm tu ada la 30 minit...tp dia tunggu bagai bertahun..hehe
pastu nurse jumpa dia kasi uri baby and ckp baby kene tahan NICU..den pon tak jangka baby akan kene tahan NICU...
Mr. hubby lg la risau bila dgr baby kene tahan...
Tapi bila diberitahu sbb berat baby hanya 1.75kg(sangat kecil) perlu masuk NICU baru la sedikit tenang rasa.
So kesimpulannyer bersalin operate ni org kata rezki masing2..sbb sakit pon tak sama dgn sakit bersalin normal...apa yg pernting bersukur la bersalin cara apa pon asalakan kita dan baby selamat semuanya...

PREM - 35week W- 1.75kg
NICU - 10 days
Muhammad Rayyan El-Zhar Bin Muhamad Rizal

NOTE : just ingin berkongsi pengalaman yang sgt bermakna.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails