10:59:00 AM

B.O.O.K

Hi All,
Sat : Time ni, kat tmpt parking (pon bilehhh!)...muka Rayyan muka mintak balik. Rayyan bersiar-siar bersama-sama nenek min dan cik2 nya yg kepochi. Try cari mainan utk dia yg sesuai tp tidak dijumpai. ada kasi dia pegang patung Bunny mula2 peluk2 mcm suka last masuk mulut.ok cancel.! Abis dh tawaf rack mainan kat JJ tu still nan hado mainan yg sesuai. Atlast kak min n the geng yg shopping barang. dah kami nk balik putrajaya pulak! bye!


































Sun : Muka mintak bawak jalan la ni, misi utk harini nak cari barang Mr hubby and +++






















Time dia tido tenang kit nak makan...akan tetapi baru je beberapa ngap! dia dh bangun...aumcak!!! tp sib baik dia cool je time bangun.






















Teringat ada jualan buku The super Monstrous Book Sale!!! Actually kami mmg tgh collect buku utk lil' Rayyan. Yang story dia simple-simple..So ini je yg sempat di sambar...Pilih ni je dah berjam-jam. Kuar-kuar je cakap ngan Hubby "eh! dah malam?" huhuhuhu..Mcm nk pegi lg,bnyk giler buku-buku kat sini...utk lil' Rayyan pon ada yg dah habis!Sambil2 tu beli jgk la utk saya.heh!
Kak min pon kirim jgk cookery book 1!tapau!

Pegi lah...until 23Dec!Big Bad Wolf Sale 2012.














P/s : Pada Papa..BABAH..Daddy..ABAH..AYAH..ABI..sekalian yg membawa Stroller sila lah angkat stroller baby anda seperti seorang yg gagah. it is becaussseeee, kat situ tak der lift ok! kene turun tangga..then baru la u all akan jumpa lift.sekian.
~END~


10:38:00 AM

WALK!

Hey BABE!
Inilah dia booboo-boy yang sgt malas nak berjalan... 
just bought him a new car...we expect dia excited la nk training berjalan..mimpi je la..he pretend like a SLUMBER KING or 
LEPAK KING? all the time bila duduk dlm walker tu...
haiyyaaa..manyak malas ni olang wooo...
or maybe lil' rayyan sgt selesa duduk dlm walker ni.
barangkali?!

it's ok shayang papamama...ada masa lg utk shayang papamama training.. you can do it babeh!

~LOVE~

2:21:00 PM

S.M.I.L.E


SALAM all...
Tara!!!! 
Rayyan dh pandai nk posing depan CAMERA la..
Kejap je rasa dia dh besar..6month already ma..And dia dah start ambil solid food.yup! =)


































































And this is what he always do...gigit-gigit!

That's All For Now...See ya! Wink*

10:05:00 AM

TERIMA KASIH ALLAH

"ALHAMDULILLAH"
terima kasih ALLAH..

dengan yakin itulah ungkapan ku dan semua saudara-saudara
 se-ISLAM ku diluar sana.

baru sahaja semalam aku berkata-kata tentang tempat saudaraku di GAZA...hari ini GAZA dalam kemenangan...
Melihat wajah-wajah syukur mereka atas kemenangan yang ALLAH beri air mata mengalir barangkali..
ALLAH sudah memakbulkan doa kita wahai saudaraku...
ALLAH mengangkat doa kita saudaraku...
ALHAMDULILLAH...SYUKUR PADAMU YA ALLAH..
ALLAH HU AKBAR!
credit google

Wahai anakku teruslah berdoa utk keluargamu...
saudara-saudaramu yg SYAHID...

Semoga kamu semua di GAZA terus kuat utk ISLAM..
ALLAH ALWAYS WITH US!




4:31:00 PM

SAVE GAZA

SAVE GAZA
Perkataan ini yang sering disebut-sebut bukan?

setiap hari ada sahaja berita terkini tentang saudara kita di gaza...
tentang kesengsaraan...
tentang keganasan...
tentang kekejaman...
tentang penindasan..
tentang kemanusiaan..
tentang keberanian...
tentang kesedihan...
tentang kesabaran..
tentang kehilangan...

pelbagai rasa dan binasa...

Bila tgk gambar-gambar yang berlaku
di sana mmg hiba sgt hati ni....

credit to Google
Inilah air mata wanita di GAZA...

Kesedihan yang entah bila ada penghujungnya...

credit to Google

credit to Google
Lihat lah dgn mata hati kemanusiaan yang Allah beri...
lihat dgn telus...mungkin air mata akan mengalir...
keadaan mereka yg sgt menyayat hati...
apa daya kita kan...
kalau diikutkan hati saya mahu saja saya selamatkan setiap saudara...
paling kasihan pada anak-anak kecil di sana...
Ya ALLAH...

credit to Google
Apa yang kamu rasa bila melihat gambar ibu dan anak ini????
ALLAH HU AKBAR!!!
credit to Google

Hanya dgn SATU pertolongan semuanya akan tamat...
BUKAN JUTAAN TENTERA...
BUKAN JUGA JUTAAN SENJATA...
BUKAN ITU dan BUKAN INI..

Tapi dengan HANYA pertolongan dari ALLAH s.w.t sahaja yang dapat menamatkan kesengsaraan ini.
ALLAH MAHA BERSAR...

Dengan Izin ALLAH segalanya akan TAMAT.

Berdoalah kita minta PERTOLONGAN itu dari ALLAH..
Selamatkan Mereka Ya ALLAH..
Lindungi mereka Ya ALLAH..
Semoga dimakbulkan doa kalian..
In Syaa ALLAH...
Ameen.







11:42:00 AM

Musim Berkhatan

Assalamualaikum...
Musim cuti sekolah dh pon tiba...kalu musim coti je mesti ader kenduri kawen..kawen je mesti time coti sekolah...heeee...
Tapi ada lg satu benda yg berlaku time coti sekolah...
BERKHATAN!!!! yeeerrrr ittuu lah dia!

sape yg nk berkhatan ni???? hehehehe...tak kan
Si Ucuk Rayyan kot!!???!! No..No..No..


Nampak tak boiboiboy yg pkai baju purple tu?? kedua dari barisan hadapan...
ngeh...ngeh..ngeh... sudah besar bukan?
itu lah dia Najmudin Toyyib...dia sudah besar dan sudah boleh potong! ehhh berkhatan la..
time ni dia dia tgh berarak...
saya ada tanyer dia kenapa duduk kat depan dlm barisan...??
toyyib : sebab sapa rendah duduk depan..
oooooo..rendah rupanyer dia... =)


mandi beramai-ramai...time ni rilek lg..leh lg nk lompat2 seronok main air...lepas ni siap la...

tgh tunggu turn...masa tunggu turn ni je dah 3 kali masuk kuar toilet...huhuhuhu...ketaq!!!

bila dia sampai rumah je...mata berair je...sian toyyib...
sebelum dia keluar rumah saya ada pesan kat dia ..
""Toyyib nnt pilih no1 tau utk sunat..jgn org yg ke10 nnt sakit...""
tak lama lepas tu my hubby call...
Toyyib no yg ke14 sbb daftar lambat..tp dia dah takut dah sbb tak dpt jadi org first utk sunat...dia kata nnt sakit..sbb cik siti kata kalu dpt yg ke10 sakit..
gulpp!!rasa bersalah lak saya...tapi nasib baik hubby explain balik kat dia...
heeeee...
balik je nangis2 sbb sakit dia kata...jerit2 nak tahan sakit..sian pulak tgk...
last2 kasi game terus senyap..haiya!!!!

Sian kan bila tgk muka dia....
Tapi dia budak yg kuat...kejap je mcm ni lps tu elok je...
tak der la smpai demam2 bagai..

Dia pon tak der la meraung bagai nk rak time proses penyunattan tu...hehee..budak2 lain menangis...jerit2...itu yg buat dia lagi takut...dia msti bayangkan yg dahsyat2...
Hubby story la : Bila tiba giliran dia ngadap doktor dia kene baring atas katil tu...bila dia baring je terus dia tutup muka...sudah mula cuak barangkali.hehehe
Lepas tu dia siap ckp ngan my hubby mata toyyib masuk habuk la...hahaha padahal hubby dh agak dah ni msti nak nangis ni...doktor tak usik apa2 pon lg...lps tu hubby tgk perut dia berombak-ombak..emmmm mmg sah nangis...tp dia bijak dia tak nak org nmpk dia nangis dia tutup muka...sebelum doktor nak mula kn proses "itu" my hubby ada pesan "Toyyib kalu sakit ingan Allah tau..."
Then tiba lah saat yg ditakuti dan digeruni oleh semua kanak2 yg akan disunatkan...
Doktor start bius dia dh start nangis...SAKIT.
banyak kali doktor bius. kebetulan my abah ada kasi dia tuala kecil ...masa dia tgh menahan kesakitan tu dia jerit2 sambil tutup mulut dgn tuala tu..."ALLAH HU AKBAR!!..ALLAH HU AKBAR!!.."
dia ingat pesan my hubby...gud boy!
dia juga bijak..tak mau kasi yg lain dgr jeritan kesakitan dia.jadi dia tutup mulut.


Ha hero yg ni peratikan je abg Toyyib dia yg baru sunat...
lepas ni turn kamu pulak...


~SELAMAT BERKHATAN~


3:31:00 PM

Zzzzzz...

Tido bagaikan Raja!!
time ni on the way balik beraya (Aidiladha) dr Pahang >> Kajang
jem la jgk time ni
Dia manyak syokkk tido wooo...
badan pon dh tersasar dr landasan..huhuhu..
Sampai Gombak je terus jaga!!
hehehe...


Balik raya tahun ni mmg mengamcam! jem menjadi-jadi...
1st time la rase cm gini...Pergi jem balik pon jem...
HEBAT!!
Tapi nasib la baeknyer tak stuck. kete still berjalan lg cuma slow kit la..kalu jem smpai kete tak jln tu mmg berdebar-debar la nak ngadap rayyan..huhuhu...
k tu je la..tak benda sgt pon..hahaha...



9:25:00 AM

Hi, I'm Rayyan El-Zhar ....



Rayyan 3 Month -  @ pahang, for the first time my lil' prince can communicate with us no more sleep and silent, lil' prince already can smile and
try to talk with us
 
~ hug~


3:01:00 PM

PREMATURE BABIES'

Premature babies = PREM
sebelum ni ada juga saya terdengar tentang Premature baby..
tp jarang-jarang...korang pon msti jg pernah dgr kan...

ini cerita saya...
*sambungan dr episod lepas*
lepas je selesai operate hubby saya ckp Rayyan kene tahan nicu sbb tak cukup bulan dan hanya berat 1.75kg...
saya redho..inginkan yg terbaik utk rayyan...
Actually lepas bersalin tu saya juga di tahan wad coz urine still ada ++...hari ketiga rayyan di NICU baru saya boleh jumpa my lil' rayyan...coz br blh berjalan dgn stabil...
time tu sayu hati rasa tgk badan rayyan berlingkar wayar2...hubby ckp sblm tu ada tiub dimulut dia...sbb dia belum tahu utk minum sendiri...badan rayyan sgt kecil..umpama kulit dan tulang je..ye lah kan sepatutnya dia masih dalam perut lg..
hati Mr. hubby lagi sayu masa mengazankan rayyan sbb badan rayyan sgt kecil dr saiz baby normal...tapi rayyan sempat jgk buka mata masa papa dia azankan dia.. =)
time saya dtg melawat rayyan dh pandai minum sendiri tak perlu kan tiub lg...nurse ckp rayyan fast learning..gud boy!
tapi saya still tak boleh dukung rayyan coz ada wayar2 and drip water kat tgn..time ni tengkorak rayyan still tak penuh lg..still ada yg lembut ditempurung belakang..

time nak snap gamba ni bukan main sorok2 sbb ada amaran NO CAMERA! huhu
kalu rayyan nangis time ni suara dia slow sgt walaupun tangisan dia di tahap maksima...yela badan pon kecik ...tp kesian sgt kalu time dia nangis saya tak blh pon nk dukung...saya pon rasa nk nangis time tu...setiap hari kalu dtg melawat rayyan sentiasa harap jgn la dia menangis...
sbb kesian sgt!
setiap hari dtg msti akan tanyer
"nurse hari ni berat badan dia berapa?"
kalau turun = risau
kalau naik = Alhamdulillah
doktor cakap baby Prem selalunya berat dia akan turun kemudian akan naik sedikit demi sedikit...
so no worries!
hari demi hari rayyan ada perubahan...
1st - drip kat tgn dia ditanggalakn..sbb time saya dtg tgk tgn dia berdarah maybe tgn dia bergerak bersama jarum drip tu..saya tanyer doc then terus doc suruh nurse cabut terus drip tu..reason dia sbb rayyan dah tak perlukan drip water lg...?????????ok!
2nd - wayar yg monitor nadi + heart bit rayyan ditanggalkan..Alhamdulillah doc ckp rayyan dh stabil...
yang tinggal hanya wayar utk suhu badan je...
start dari itu saya dah boleh breast feed rayyan..seronok sgt time tu..dah boleh salin kan pampers rayyan..bayangkan setelah beberapa hari baru saya boleh buat semua tu...btw Alhamdulillah...
setiap hari datang saya and hubby akan sapu kan baby oil satu badan dia...sbb kulit dia mengelupas teruk..

time ni dah kurang sikit pengelupasan kulit
and rambut pun belum tumbuh rata..

doc pakar kat situ baik2..ada yg kasi tips...kalu boleh baby prem pkai kan topi coz elakkan berat badan dia turun..kalau dia rasa bahgian kepala sejuk nnt badan dia akan berkeja lebih utk tahan sejuk so berat badan akan turun..

topi pon longgar je..kene ikat bunjut kat atas..hehehe...
doc pakar ckp rayyan boleh discharge kalau berat dia 1.8kg...
dan doc offer utk saya tinggal dgn rayyan dan brestfeed sepenuhnya...
saya pon dgn semangat yg berkobar balik terus packing masuk hospital balik..hehehe...then hubby kene tinggal sekali lg kat umah..hihihi...it's ok semuanya utk my lil' rayyan...
start je rayyan duk dgn saya rasa kekok sikit..ye la 1st time beb!hehehe
pastu ok je...seronok bangat!mlm tu tido2 ayam je..sbb nak yg terbaik utk rayyan...dia ek' sikit je kasi susu...heheh..tak sabar nk tunggu esok sbb nak tau berat badan dia...lps dah bersengkang mata mlm tu tiba lah time rayyan nk kene mandi...nurse amik dia...kejap je ...bila nurse masuk bilik bwk rayyan sy terus tanyer "berapa berat dia nurse" nurse yg rilek n cool jawab "1.80kg" wahhh alhamdulillah...seronok hati ni Allah je tau...lps tu terus bgtau hubby....berat dia tepat 1.8kg and  sebelum tu 1.74kg naik 600gm...
lps tu doc pakar pon masuk and dia pon agak terperanjat...dia kata congratz sbb dh berjaya dptkan 1.8kg sharp!!hehe
nak di jadikan cerita, sbnrnya esok tu hubby dah kene start keje coz dia dpt cuti 2week je...puas la ktorg pikir msti time melawat rayyan nnt kurang sbb hubby balik keje pon ptg...sian rayyan..Tapi Alhamdulillah rayyan mcm tau2 je, Allah bantu dia tolong permudahkan kami...then berat dia terus naik 1.8kg... senyummmm je sepanjang kat wad hari tu..hehehe..tak sabar nk bawa rayyan balik!!!!!!
sebenarnyer hanya Allah je tau betapa bergelut nya perasaan kami berdua utk dpatkan berat badan 1.8kg ni...start dari 1st day jumpa rayyan..mcm2 perasaan yg kami rasa...
tp bila hari akhir kat wad tu kami mmg berterima kasih jgk la pada staff/Doc di NICU sbb jaga putera kami selama 10 hari...
terima kasih.

sekadar kongsian coretan utk kamu-kamu yg serupa saya.



21 OKT 2012 : Rayyan, 5 Month

Yang ada baby PREM boleh juga joint mana2 club PREM, saya ada joint di sini Malaysia Premature babies' Family United ...

Rayyan , 4 Month

Sekian coretan.

Mr. Mrs. AJ(RAYYAN)











4:34:00 PM

Ketika Itu...


Hehehe..inilah den suatu ketika dulu....ketika perut di huni penghuni dr syurga...
Sarat? yer mmg tengah sarat time ni...
Ada jugak yg tertanya-tanya mane pict time pregnnt? tak pernah nk upload pon?
Bukan tak nak upload ..kesuntukkan masa...dan disebabkan masa yg suntuk itu juga blog tak pernah di hapdate..heeee
Background gambar sgt suci bukan? =P

Actually keadaan sarat ni tak lama sgt la...sampaikan nk wat maternity photography pon tak sempat...
cause' 35week sy dah terlentang kat katil dewan bersalin..
siapa jangka kan?
Mungkin semangat hero dalam perut ni kuat sgt nk kuar....

Nak dijadikan story yg agak mantap, time den pegi checkup nurse detected blood presure den sgt lah tinggi...and urine den pulak 4+ ..wahhh sgt terkujat la jgk kan...
tapi den tonang = cool jek time tu...layannn je kata org...
pastu nurse suruh jumpa doc...then den pon laju je la masuk bilik doc, doc check blood presure tambah tinggi kit lg...
makk aiii...
pastu doc ckp "awak ni dh dlm keadaan berisiko ni...risiko kat awak dan baby"
OMG!!! hahaha boleh?
lps je doc ckp mcm tu terus la laju je jantung ni...rsnyer bertambah naik lagi blood presure ada la kot...
pastu siap ckp kene naik ambulance!!! umangg aiiii!!! lg la den berdebar...pastu doc suh nurse inject kancing gigi terus...lepas nurse inject tu hati ni jd cool balik...inject ubat penenang ke aper?? heheh
lepas tu je terus call Mr hubby bgtau yg den kene emergency masuk dewan bersalin + naik ambulance...pastu siap ckp
 "tak der apa2 kot, tekanan darah naik je" hehehe
Dia mmg la cuak dgr naik ambulance...
dalam kepala den "ooo xder apa2 ni paling koman pon tahan wad semalaman kot"
ok layan la naik ambulance yg mcm roller coaster tu...1st time naik...tobat kalu leh tak yah la naik ambulance lg...
smpai dewan bersalin putrajaya, doc pakar check..blood still tinggi urine still 4+..and scan...di pendekkan story ni..
doc pakar kata kene emergency operation jadual paling awal pagi esok tu...kalu tak den akan diserang sawan + risiko kat baby takut dah lemah...+ berat baby pon hanya 1.75kg ...dan baby songsang....den tak pon rasa seperti org yg ingin bersalin...hehehe..so tak sempat la nk rs sakit nk bersalin..ok la tu rezki la Allah tak nak kasi sakit...Allah permudahkan jalan...ok, den dimasukkan bilik khas utk den sorang je.. sib baik den sorang je kat bilik tu...selesa...hubby pon boleh masuk and teman smpai tgh mlm..time dah masuk bilik tu mmg dah redho je..tak der berdebar pon..tenang je..layan je...nurse masuk 10 kali ada kot..inject matangkn paru baby (2x) and drip anti sawan (24hour)smpai bengkak tgn, pam blood presure tu 24hour kat lengan smpai luka kulit sbb nak monitor tekanan..atlast den hanya terlentang je lps dah pkai uniform hospital..mmg tak boleh bngun dah...
dr mlm smpai lah esok nk masuk bilik bedah doc pakar kuar masuk check den..nurse pon sama...mmg dipantau setiap masa...
layanan diaorg sgt bagus
esok tu, tiba la ms utk masuk bilik bedah..tp rilek je ..mmg tak pikir or tak bayangkan pon cmne tgh bedah nnt..layan je..org angkat badan kita..mmg tak leh bangun...smpai la masuk bilik bedah...kene bius separuh badan kat tulang belakang..dgr doc borak2 smbil bedah...kadang2 ada rs sakit tp tak leh nk jerit, rs sakit yg lain mcm..hanya dpt pandang je kat pakar bius..dia pon berlari kat den tanyer "sakit ker" den angguk je...pastu dia masukkan ubat bius...dia pon tenangkan den jgk...burak2...pastu ingt nk intai tgk kat pantulan cermin kat siling..tp tak tersanggup..sbb rs mcm nak muntah tgk daging + darah + kapas berdarah!!!!
serius beb!sepanjang dalam bilik bedah tu badan mengeletar sgt dahsyat..maybe suhu sgt sejuk...bila baby dah keluar dia tunjuk kat den rasa cm tak caye je..heee..air mata nk menitis tp tahan berghenang je la air mata...(lps tu pikir balik kenapa perlu tahan air mata tu?huhuhu..)tp mmg sebak + gembira la...
hubby katluar tu tunggu kat luar bagai nk luruh jantung...asyik tgk je skrin progress den kat dlm...den kat dlm tu ada la 30 minit...tp dia tunggu bagai bertahun..hehe
pastu nurse jumpa dia kasi uri baby and ckp baby kene tahan NICU..den pon tak jangka baby akan kene tahan NICU...
Mr. hubby lg la risau bila dgr baby kene tahan...
Tapi bila diberitahu sbb berat baby hanya 1.75kg(sangat kecil) perlu masuk NICU baru la sedikit tenang rasa.
So kesimpulannyer bersalin operate ni org kata rezki masing2..sbb sakit pon tak sama dgn sakit bersalin normal...apa yg pernting bersukur la bersalin cara apa pon asalakan kita dan baby selamat semuanya...

PREM - 35week W- 1.75kg
NICU - 10 days
Muhammad Rayyan El-Zhar Bin Muhamad Rizal

NOTE : just ingin berkongsi pengalaman yang sgt bermakna.

11:56:00 AM

Permulaan Dunia Baru!!

Assalamualaikum...

Hai..hai..hai..mamai-mamai je kepala ni bila dah lama tak hupdate blog...toing..toing..toing...
sangat lama menyepikan diri...bukan apa pon...sibuk dengan dunia baru saya  wink*;)
Alhamdulillah saya kini sudah pon bergelar "Mamamia!!" heeeee... Just Mama!
sangat banyak benda baru yg saya belajar dan belajar dan belajar...

Maybe kita boleh berkongsi cerita
"saya dan dunia baru" kan?

Tapi untuk entry kali ini...saya just nak kongsi something yg agak penting utk bakal ibu...Actually ini lah yg saya guna dolu-dolu..



DONE! that's all....
or korang semua boleh ke http://mypermatahati.com/blog/download ada benda lain yg korang boleh explore...
note: list yg ada kuantiti tu sila abaikan yer..mmg dah ada bila korang download nnt ;) - credit to mypermatahati.com

dengan list ni la saya and my ucuk hubby gigih pergi kedai
mencari + selongkar + putar2 + letih + puas hati = compelete!
(tapi ktorg tambah sikit je benda mcm
Electronic baby cradle, Baby Bouncer,
Baby play Gym 
hehehe - sekarang ni semua ni
my baby guna...hebat bukan?haha )
lepas dah beli semua barang korang leh rilek je la goyang kaki!
mudah kan..heee..

ongkos RM..RM.. mmg kene di sediakan awal la kan..
kalu tak garu kepala jgk u all nnt...korang simpan la sebenayak yg mungkin..tak rugi pon...tapi serius! mmg kene simpan awal..

So perati-perati kan lah check list ini yer...

TQ

10:15:00 AM

MURAH!! MURAH!!

MORNING BABE!!!

Hari ni ada iklan kit la...
nak kongsi2 ngan uollS!! ahakkkss!

Korang ada nk cari handphone?? aksesori hp??
Or memory card hp uolls tak ckup besar..??

Haaaaa....kita ada semua tu pada harga yg sangatttttttttttttttttttttt
MURAH!!! itu pasti!!


JUST PM ME OKAY!!!
sities_honker@yahoo.com
BGTAU JE NAK BRAND APA... OOO YA! UTK BRAND HTC TIDAK ADA YA..

JANGAN MALU-MALU UTK BERTANYER YER KENGKAWANKU.... =)

12:08:00 PM

MORNING!!!

BreAkFAsT!!!!

Homemade Pancake for todayz breakfast!
~ with Peanut Spread and honey ~
Ooo ya.. and Milk.Milk my dayz!!!

1:43:00 PM

BiRthDay PartY & CakE

Assalamualaikum w.b.t

Apo kaba org kampung!!!? hehehe

setiap minggu mesti ada je benda nk buat time2 tgh sarat ni..hehehe..
mmg xleh nk duk diam...nnt busan...tak kn duk silang kaki sambil usap perut je kn..Lalalala..so mari la penuhkan masa dan ruang yg ada dgn yg TERSHAYANG!!! =)

On saturday ada kenduri kawen kat Dewan MPKj...Ni pon My Mak tershayang ajak joint group gegirl2 pegi kenduri ni...Coz my dear hubby keje..sian tgk aku duk menung2 kat umah...I Follow je la...Tak dapat nk g kenduri kawen kat Ampang ~ Jep & Pasangan ~ btw Selamat Pengantin Baru Jep ...hehehe
Badan Pon dh sama saiz ngan Kak Min...Sib tinggi sikit je...hehehe..tak pe ni kira pembawakkan la kan...Pipi tembam...kaki berat...hehehe..mmg best la time mengandung ni...Layannnnn...

 Lps balik kenduri Kak Min ajak g beli hadiah utk cucu2 angkat kesayangan mereka... 
HAIKAL & AMMAR..actually Kak Min jaga diaorg...so mereka sgt rapat...

Saya pon nak kasi hadiah jgk...Tp kebetulan mama mereka ni order kek CHOC MOIST ~ 1kg utk b'day party askar dia ni...so ak rs baik kasi je sebijik kek utk b'day party ni...heeee...

So petang tu lps my dear Hubby balik keje terus ajak g beli barang kek...semngt nk buat ni...
heeee...

Kek kene delivery ke rumah mereka sblm kul3 ~ Ahad.. 
Ari ahad tu bersilat lah buat kek kat dapur...pagi2 dh ngadap kek....Haiyark3!!!! kul2pm settle kek den!


 Ni la hasilnyer...x seberapa pon...simple je kn..ok la utk kanak2..heee...
tp hasilnyer lbh dr 1kg...2kg lbh kek ni...sbb bukan sponge cake...
Kali ni buat doble layer cake choc moist...tgh2 tu letak cream choc..fresh cream sy buat...then salut the hold cake dgn cream choc tu...lapisan akhir baru sapu topping dark choc...then hias la simple2 kit....heheheh...pastu letak dlm kotak..and DONE!!!


Ni time potong kek...sebelah tu kek UPIN IPIN...tuan rumah order kat camelira cup cake...
kek sponge vanilla...
Hari ini adalah hari mkn tak ingt dunia saya! ish3...makan..makan dan makan...
Setiap kali weekend mmg akan ada tmpt nk pergi and akan ada makanan yg bnyk utk makan...
cmner la tak BOLAT!

InsyaAllah this weekend duk diam2 la kat umah yer...huhuhu
InsyaALLAH...


4:10:00 PM

Santai Sambil Makan

Assalamualaikum...
hehehe...arini rajin kit nk corat coret kat sini....tp xder benda sgt pon...
just last weekend duk lepak2 kat rumah my mom..n semuanya rajin lak nk masak2 kit...
And ni pon idea GF my Bro Fadzli tu....dia kata weekend ni nk masak2 la...huhuhu
rajin yer nk masak2 kat umah bakal mertua...uhuk..uhuk...
Pagi2 lagi my bro dh semngat buat bbq kat belakang umah...
huhuhu...
My Mak pon lg la suka ria nk bantu...
Tapi masak simple2 je..tak berat2 sgt...malas nk beriya mcm masak kenduri tu...
So mari lah kita memasak!!!!

HOMEMADE MENU

spaghetti....


BBQ ayam and Kambing
Kali ni beli roti ni sgt sedap..sbb still lembut lg...huhuhu...sy makan bnyk2...
Mak rajin buat mashroom soup...
Mashed with sauce yg bnyk...mkn la puas2
Salad ni GF my Bro yg bikin...hehehehe...layannnnn...
Marilah cuci usus bersama-sama...
Sesuai lah utk den! fruitzz....
Actually mmg skang ni topik pasal mkn je la...PEMBAWAKAN la namanyer tu...huhuhu...berat badan iols pon buleh tahan dh nih..heeeee...
Dalam kepala ni xder la terbayang benda lain...FOOD..FOOD..FOOD...
xder yg menarik selain makanan...hihihi


8:48:00 PM

Another celebration...

Assalamualaikum...
apo kaba? hehehehe

Baru la nk hapdate blog ni ha...adoi yai..
by the way...last weekend is our 2nd anniversary..wink!
"26 Feb 2012"
sama lak ngan date lisa & yusry wedding day'z..alahaii..
thn ni my hubby sgt bz dgn kerja baru...kalau diikutkan on Sunday tu dia kene kerja..tp mana boleh kan !?!
saturdayz tu dia keje until 1 am. sgt bz kn?
so mmg konpem la ktorg xleh nk celebrate jauh2
mcm di tmpt yg sejuk + nyaman....huhuhu
this year kami mencari lg tmpt yg BEST utk kami kunjungi chewah!
disebabkan suka sgt tgk Man Vs Food so we make sure alwayz cr bigger food mcm dlm rancangan tu..kikiki..tempat tak gempaq tak mengapa...
So finally kami decide nak g ke Tony Roma's 
we love western!!!
kat sini Ribs dia sgt2 terangkat!!
semua menu kat sini is the BESTest!!hahaha

sesampai jek kat sini, kami tunjuk peace kat waiter dia yg tercegat kat pintu tu...itu menunjukkan kami ni berdua..so dia sgt faham then tunjuk tempat kami..hah!

Layanan dr staff Tony sgt mantop!
So sesambil nk tunggu order kami siap...
sila mkn kudapan yg diberi...

It's free!!! -Loaf with Garlic Butter-
Actually benda free pon sedap tau kat sini..Loaf yg tak keras..
sesedap rs...then mkn dgn garlic butter lg la layan beb!

Makan..makan..makan..then tiba Caesar Salad - Full and topped with Crispy Chicken
kami agak terkesima jgk...disebabkan oleh SIZE nyer okay!!! mmg Extra-Large ..segan jgk ngan org sebelah...hehehhe..tp aper nk buat kami mmg pemburu makanan..Actually sebelah meja kami time tu artis yg dh suam2 kuku..dr group 4U2C..AFFA ngan family..ala apa nak segan kan?hahaha Salad dia tak mengecewakan...a lot's! of asiago cheese..lettuce yg segar..crispy chicken yg marvelous!


 
Next! mari try sandwich ni...i LOVE sandwich!!!! But sandwich kat sini mmg meletop de Ba BOMB!!

SIRLOIN CHEDDAR GRILLE SANDWICH 

nmpk mcm size roti gardenia ???? Jgn tertipu ya!

KING SIZE i told you tipah...
blh mkn utk 3 org beb!

lapisan bread kat bawah lbh besarrrrrrrrrr, lembut dan padat. Sirloin sliced nyer sgt2 la delicious!
medium well cooked...
still ada kaler pink lg...soft and juicy...giler ar...sedap sgt! meleleh air mata...cheddar, tomato, crispy onions...tak lupa BBQ sauce..ahhhh...Fries with skin!natural-cut..that's great!
fries pon giler bnyk!
can i say this! OMG!!!!

will be back again!! for this sandwich

My dear hubby order the best ribs in the world i think! heee..
trust me the ribs is too good man!

Bountiful beef ribs - Roma rack
SIZE??? XXXL maybe!
ribs dia yg blh buat org giler bayang...
bersinar + terkesima muka my hubby time waiter hidangkan...
pilihan bersama mashed and broc utk ribs ni...
mashed pon blh mkn utk 2 org..heee
perfect mashed!and well cooked broc..
and now my hubby adalah host utk Man vs Food..

Man or Food win?
hehehe
ribs akan dihidangkan dgn 4 jenis sos original from tony roma's...sos biasa pon ada jgk..

Go bee go...Man must win!!!dia mkn dgn penuh kenikmatan...
but my hubby said "Food Win!!"

the ribs is too large..heee..
naik giler utk habiskan...

Come on...sikit jer lg tu...rs mcm dh mkn 3 set sandwich size biasa..but realitinyer 1 sandwich pon blm habis lg...hehehe...
kami mengambil masa yg lama utk settlekan semua...sampai org kiri kanan pon dh balik...hehehe
hilang sikit segan dgn meja kami yg penuh..hehe..
Order ice lemon tea..konon nk balance kan segala-gala yg dah kami telan heeeee...
actually i pantang minum tea...tp ice lemon tea dia sgt la sedap...tak pahit..tak manis sgt...just nice..
At last!!! dessert ....
Mini Dessert and Trio
- Red Velvet Cake
- Strawberry Cheesecake
- Chocolate Chunk Cookie Sandwich
Plate dessert ni pon dh nk penuh meja...hehehe...
Ingtkan dessert ni cute2 tp size laaaa..besau la jgk!
confident ckp ngan hubby kecik je dessert ni..hahahaha...
 
we're enjoy our dayz!!!


Ok lah secara jujurnya..I RECOMMEND uOLS pergi sini ya!!!
If u guys nak cari tempat yg dihidangkan with a bigger plate....and a bigger food...sedap...meletop..
datang lah mkn kat sini..especially yg giler kan ribs and steak..
or maybe u can try tony BURGER!!ya!
pasti takkan mengecewakan uOLS!!!
for sure we will come back AGAIN! for another menu...

Kalu utk 2 org spend ur $$$$ 150-200 sudah sgt2 berbaloi...complete with dessert...tak habis mkn tapau bawak balik!!hehehehe..



So that's all for now!
 

Related Posts with Thumbnails