12:14:00 PM

BRACES MODE : No More Brackets, Now Say "Hello" to Retainer

No More bracket on my teeth ;)
Hello fwen...
 i'm without braces now...

this is me..smiley face in braces mode..hehehe
setelah hampir 3 years aku merelakan braces ni melekat kat gigi aku.
sekarang sudah tiba masa dan ketikanyer.kejapje rasa ms berlalu...feel like smlm je br lekat2 kan brackets kat gigi ni..
mcm2 perasaan ada time pkai braces tau tak..hehe..sape yg nk pkai harap bersedialah dgn aper jua kemungkinan..
kawen pon pakai braces tau kawan2..hehe..
tp my shayang x kesah..it's not something yg berat utk dia..thanks shayang.

ok tp tatacara pkai braces tidak habis kat sini tau..for the last step kene pkai retainer..
"aku dah..."heh..
say hello to retainer sekarang...
kan dulu aku pernah citer detail pasal tatacara nk pkai braces kn?
click here - braces

so skang ni aku citer sikit lg la pasal retainer ni...
pkai retainer ni ofcoz la ada tujuan kn..
oleh kerana dh lama pkai braces, gigi pon dh alami pergerakkan yg cergas...so it's take for many month utk urat dan bone tu "remember" new position gigi and keep them in place.
Dan retainer lah yg dpt membantu process ni.sangat penting untuk wear retainer ni exactly mcm dentist/orthodontist korang recommends. Dentist aku sarankan aku pkai retainer ni bout' 6 months that was minimum period. dentist aku ckp lagi lama lagi bagus.
so better ambil yg bagus kan?
Most people pakai retainer ni 24/7 for at least 6 months to a year after the braces first come off okay.
take out retainer ni time makan tau..and time brush teeth.

okay ni sample
retainer utk gigi bawah (left) and sample utk gigi atas (right)
and this is clear retainer..but my dentist doesn't recommend this! actually retainer jenis ni mudah pecah ..
jaga retainer baik-baik.
cost utk new retainer RM650++
better keep in retainer casing. kat bawah ni antara contoh casing nyer



 okay bila dh follow ckp dentist pkai ikut tempoh yg disarankan. then boleh lah switch to wearing your retainer only at night... After that, if semuanya seems stable, bolehlah probably switch to wearing it only several nights per week ;)
tp kan make sure ask your orthodontist what he or she recommends tau..
ini cerita tentang retainer =)
~ okay that's all!! ~

1:32:00 PM

WEDDING MR ADZRIM and DAM ..

Congrat to my x-lect Mr Adzrim and wife Mrs Norrafiah..
happy wedding day!!yeyy!!
En Adzrim lect yg sgt2 la slumber derk...baik ati... x berkira sgt..
"oklah".."suka hati korang la..".."tak kisah lah.."
ha tu semua ayat biasa la dia guna..hehe..
nice kan..sedap je dgr...sejuk telinga ni!
tp jgn amik kesempatan okay..heh!
dia lect java...C plus2 ..html..Vb yg program2 semua dia sapu..
meletop tak result subject ni?? tettt!
InsyaAllah berkat tak escape class..hak..hak..hak..


And this is Mr Azdrim and his wife Mrs Norrafiah.. cute bukan?
For sure semua x-student dia tertunggu-tunggu for his big day~
dari dulu asyik tanyer dia je
soalan yg sm berulang-ulang..
bila nak kawen?..bila nak kawen?
naik labuh telinga kawan...hehe..tp dia Mr Cool..
and now we're so happy for both of them.. =)
They seem very happy and i wish them the best....

okay...about the dam...
bukan bermaksud event en adzrim ni buat kat area empangan pon..ehehehe
Actually lps kenduri tu...aku n my shayang g dam kat putrajaya tu
lama dah x singgah...mmg suka lepak kat situ sambil mkn..tenang je..
mcm duk kat tepi air terjun...best...
tp dulu time lepak xder rmai pon ..tp sekarang mmg ramai gilez...
try la g sini...layan blues ke aper ke..hihihi..mmg layan la..

ok that's all for now ;)




2:53:00 PM

BUNGA DIHATI KAK MIN




B.U.N.G.A or in english F.L.O.W.E.R..Tiihehehe..
kalu dikira ngan jari 1..2..3 je bunga dihati kak min...
yeeee!!!3 je selebihnyer kumbang!
kami la gegirl yg ada dlm keluarga abg noh...
Actually En. Mohd Noh - full name buah hati kak min.
for sure i'm the oldest between 2 bunga tu la kan ...



lama jugak la aku dibongsukan dlu...
puas dah bolot semua sorang2 for 9 years...
bila dh rs hidup sepi , hajat aku utk ada adik pon dimakbulkan..
so ada la pertambahan gegirl dlm keluarga abg noh ...
dtg lah mereka2 yg kepochi dua org nih..
*shira
*kamilia
Kalau ikut nama penuh depan akan ada "SITI" mewarisi nama kak min..
org kata...



kalu pangkal nama SITI manis gamaknyer *petir~
tu worang kata...

tp tulah pernah la dlu zaman hingus-hingusan naik motosikal g palm station pastu ada pak cik tu tiba2 tanyer konon mcm polis..
pak cik : ni korang ni dr mane ni?
aku n the geng : dari sekamat
pak cik : ni nama sape? - dia tanyer la sorang2
tp bila time kat aku je...
pak cik : ha yg ni tak pyh ckp..pak cik tau..nama SITI kan?
aku : aah, mane pak cik tau..
pak cik : tgk rupa pun dah tau...
aku : hebat ar pak cik...
pak cik : org nama SITI ni kita boleh kenal...lemah lembut, sopan2, manis..
aku : Oooo..
tp time tu aku x kembang kempis pon ..serius!!sbb time tu br2 nk abis sekolah...br nk kenal dunia..so tak anggap pon mcm satu yg blh dikembangkan..haha
aku ngan geng2 cuma ckp..

WAH HEBAT LA PAK CIK TU!!!! mcm mana la dia leh tau...entah2 ada ilmu ke aper ke..
ok tu je citernyer..

kembali kepada asal...

bila dah dpt adik umo aku msti la dh meningkat sikit..konpem kene jaga adik..
adui urut dahi la aku nk kene peratikan adik-adik...
dpt adik2 yg peramah ni bukan mudah...
dpt adik yg suka beriya depan cermin pon bukan mudah...
tu belum kes berperang lg..
tp itu la hakikat...



kamilia kecik2 dah start mix and match baju-bajuan sendiri...
shira pon jgn kata la...
aku ditugaskan peratikan mereka2 ni...penat wooo...
tp kak min lg penat nak peratikan ktorg...

sekarang semua bunga2 kak min dah pon meningkat usia..



ni kamalia on 2011..besor dah...This year UPSR...
tp x sangka lak rabun...opsst! berkat baca buku dlm gelap kot..

tu la..kak min selalu ckp JGN BACA BUKU DLM GELAP!2X ulang..
Actually bkn gelap gulita...adalah serpihan2 cahaya...
Bunga kak min yg bongsu dia lah...cengeng sikit!
Nak check mata rabun ke tak pon boleh menitiskan air mata..Acamnetu?
Tp kak min layannn jek...



Shira 'sweet 17....SPM tau thn ni...bab masak..bab2 facial...bab2 makeup..bab2 rambut serah kat dia...dia sgt teruja! kak min sgt menggalakkan..
Actually rambut aku menjadi kucar-kacir gara-gara experiment dia yg gagal2...
Tiap kali ujung minggu kami bunga2 ni akan bertemu ... setiap kali bunga2 ni berkumpul pasti akan ada kumbang yg mengiringi...my dear hubby ofcoz!tettt!
kadang2 belum hujung minggu dah siap2 kol "dtg tak umah mak?"
pendek kata setiap minggu call dari mereka2 msti ada...mcm dh jadi reminder...tanyer balik tak? hehehe..rindu barangkali.
Bila bunga2 dah besar ni...otak pon banyk akal...gilez2...tp kak min still boleh layan ngan cara muda-mudi ktorg..hehehe...cayalah kak min!
tp paling x boleh lupa time my big dayz...
Kak min org paling sedih...
Bunga sulung dia dah kawen..sure dia rs sedikit lain...
Kak min ckp...nnt sunyi je rumah ni kalau ct xder...nnt sape nak mkn lauk mak masak...sedih je aku dgr...padahal ada ramai lg yg menemani kak min kat rumah tu...ramai je yg blh mkn masakan kak min kat rumah tu..
tp tu lah hati ibu kan siapa yg tau....
Tp tu mula2 je...dah lama2 dia okay~cayang kak min..muah
nnt bunga 2 org tu kawen lg dia terasa kan.
kak min sentiasa nak tgk bunga2 dia di depan mata.
Kak Min & Abg Noh~



~ We LoVe U KAK MIN & ABG NOH... ~

Related Posts with Thumbnails