9:38:00 AM

BRACES @ PENDAKAP GIGI

Nak pakai braces @ pendakap gigi??? mau ka?

Ha meh sini i story kit pasai braces nih...story ni bkn kisah dongengan ek..hah!

sy citer dr pengalaman jek..

sepanjang sy pakai braces ramai jgk org tanyer itu dan ini pasai braces ni...

ada yg tanyer SAKIT TAK? ada yang tanyer MAHAL KE? ada yang tanyer BUAT KAT KLINIK MANA? ada yang tanyer MAKAN BUBUR JE KE? CABUT GIGI BAPE BATANG??

haih...bnyk tul soklan kan?

meh sini i terangkan satu perrrr satu camner pemakaian braces...huhuhu..


Step 1 : PIKIR DAN RENUNG-RENUNG kan

Korang mesti pikir habis-habisan tul ke korang nak berdamping ngan braces ni selama 2-3 thn ...kadang 4 thn pon ada...pikirlah nnt nak senyum jek nampak pagar besi dan korang akan nmpk lain dr yg lain..heh..kalu xder hal leh la g jumpa DENTIST berdekatan.

DENTIST akan consult korang tentang aper yg akan korang hadapi bila pkai braces..

KOS?? time sy dulu harga leh lg dapat RM3800..tp setiap tahun harga braces akan naik..skang maybe dlm RM4000-5000 cmtu la..korang leh survey lu..
HARGA x termasuk extra treatment*


sy buat di KLINIK DR AZIZAH CHERAS.


Step 2 : PROSES AWAL BRACES

Mula2 korang kene wat X-ray kat gg tu ha..pas dah settle baeek...cantekkk..nallaaa punya... korang kene wat acuan gg lak..ha ingt makanan je ke ada acuan? pas dah berjaya wat acuan..doktor akan kenal pasti gg mana yg nak ditanggalkan atau nak dicabutkan atau nak diasingkan dari mulut korang..disertakan dgn injection @ bius..hohoho...ha cmner?ok?

Actually saya kene cabut gg sebnyak 2 batang shj.Tq.

KOS?? ok kos untuk buat X-ray = RM 150 , kos utk acuan = RM50

kos cabut gigi = RM60/1 btg gigi

ha kira la bape...KOS ni dianggap extra kos x termasuk harga braces td.tq.


Step 3 : BRACES DAN PEMAKAIAN DAN JUGAK PENJAGAAN

ok skang ni dh start pasang braces. DENTIST akan lekatkan BRACKET pada gg korang...pastu akan dipasangkan WIRE then DENTIST akan letakkan getah/ELASTOMERICS pada BRACKET...getah ni ada bnyk kaler ...

sy selalu amik kaler "NEON PINK" baget mcm cute la..hatuih!

tp ms my big day sy pkai ikut tema .."RED" skali tu je la.

pastu sy pkai kaler yg boleh nmpak mcm kiut2 la..adeh!~periuk api meletup.

korang boleh rujuk ye gambar kat bawah ni sebagai panduan..jadi jalan anda akan lurus je nnt..

Step 4 : KESAN

Setelah berjaya braces bertahta di gg korang. Tibalah msnyer korang merasai sedikit kesan.

Contohnyer....

Kalu sebelum ni korang sedap je melantak nasi...piza....stick...kacang putih...dll.korang kene STOP dulu utk 2week..pasai apa? pasai nak kasi gg korang tu menjalani proses regangan atau pergerakkan yg baik. so STOP makan makanan lazat...START makan BUBUR..kahkahkah..
ha rasakan!!
lepas2 tu jgn la mkn gula2 getah!! jgn kunyah benda keras!!
tp bila dh 1 year pkai leh la nk mkn kacang ke...gigit gula2 ke...asalkan x mencederakan gg anda dan braces..hehehe
bila dh pkai braces ni kan pipi kita kadang2 akan terkena hujung2 WIRE ...kadang2 mcm tercucuk-cucuk...mcm SAKIT kn bunyinyer?? Tp biasa2 jek..oleh yg demikian perlulah ada WAX ni!!!
.
.
.
.

so WAX ni kita ambil sedikit dan tampalkan di hujung WIRE...MUDAHKAN?
Berdampinglah korang dgn lilin.dan jadi PUTERI LILIN ??Acamnetu?

Berus gg 2-3 kali sehari...hehehe
Ni la berus gg yg sy guna
.
.
.


ORAL-B ORTHODONTIC BRUSH
sentiasa membeli berus ni...huhu..boleh didapati di farmasi2...di supermarket tertentu shj. dan di klinik gg berdekatan...
HARGA? RM8.90 - 9.90 kdang2 farmasi charge lebey!
blh plk kn..haih!~petir


Untuk berus kedua sy guna ni
.
.
.
INTERDENTEL BRUSH

Korang guna ni untuk cucian yg lebih bersih...guna tanpa was2...hemmm..Ada banyak jenis..
tp sy suka yg ni sbb agak comel dan kontot! huhu
HARGA?? RM3 satu
Masa mula2 dulu time nk gosok gg jek amik masa
5-10 minit...huhuhu...ye lah nk berus itu dan ini...
tp sekarang TIDAK LAGI!!! kejap je dh settle...
Pastu sepanjang pkai braces ni kalu nk senang bawa lah air mineral bersama sbb lepas mkn nk ke ada makanan tersangkut di celah2 bracket? xnak kan...so anda leh guna utk
bekumur-kumur...hehe..tp sy lbh suka guna "singki" yg bedekatan...

Step 5 : RETAINER

Ni adalah proses akhir lps pakai braces....
sy pon akan pakai retainer pasni....sbb sy pkai braces dh 2thn k
pkai retainer maybe dlm 6 bln je... so nikmati lah proses akhir ini..hahaha..
KOS?? RM300 utk gg atas dan bwh...


so ada soklan cepu mas lg x??? harap agak jelas la story ni yek...

so pasni leh la pkai braces ye...hehe..
terima kaseh sebab membaca ;)

Me - hubby and Braces!

Makan kacang tu...hehehe..*Click picture for large view ok..ni x nmpk braces..
~ BRACES dan PENDAKAP GIGI ~


Related Posts with Thumbnails