12:10:00 PM

GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN

Nak try masakan melayu Pahang x??
Resepi paling simple ni...mmg sempoi lah!
Apa kata korang usha2 dulu resipi ni...
GULAI TEMPOYAK IKAN PATIN
(Menu 2 org makan)
~ Ikan Patin 3 bahagian - ikut suka la nak bahagian mana
~ 1 1/2 sudu tempoyak - sy guna sudu senduk kecil tu...
~ 1/2 inci kunyit (blander)
~ cili api - ikut suka nk pedas mana (blander)
~ Air 2 cawan - ikut nak pekat mana
~ Gula & garam secukup enakkk


* Lebur je smua bahan dalam periuk bila dh mendidih baru msukkan ikan. Mudah bukan?


Try it...Taste it...And Eat It...hehehe
Ha tu je ramuannyer...simple giler. Tapi resepi ni utk 2 org makan
so nnt pandai2 la adjust sukatan ye kalu nak masak lebih...hehe
Actually ikan ni import dari Pahang...kui..kui..kui..
Ikan Patin sangkar senang nak dapat kat sana, Harga pon ok..
Rasa ikan patin sangkar pun lbh sedap berbanding ikan patin kolam yg senang nk beli kat supermarket tu...
My hubby reject kalu ikan kolam..sbb rsnyer kurang enak...
Tp sy ada dengar pasal ikan patin Buah...rasanyer lbh meletop! Katenyerrrr....
So ni lah recipes yg sy blh share for this time..
Tata.....

0 comments:

Related Posts with Thumbnails