9:38:00 AM

BRACES @ PENDAKAP GIGI

Nak pakai braces @ pendakap gigi??? mau ka?

Ha meh sini i story kit pasai braces nih...story ni bkn kisah dongengan ek..hah!

sy citer dr pengalaman jek..

sepanjang sy pakai braces ramai jgk org tanyer itu dan ini pasai braces ni...

ada yg tanyer SAKIT TAK? ada yang tanyer MAHAL KE? ada yang tanyer BUAT KAT KLINIK MANA? ada yang tanyer MAKAN BUBUR JE KE? CABUT GIGI BAPE BATANG??

haih...bnyk tul soklan kan?

meh sini i terangkan satu perrrr satu camner pemakaian braces...huhuhu..


Step 1 : PIKIR DAN RENUNG-RENUNG kan

Korang mesti pikir habis-habisan tul ke korang nak berdamping ngan braces ni selama 2-3 thn ...kadang 4 thn pon ada...pikirlah nnt nak senyum jek nampak pagar besi dan korang akan nmpk lain dr yg lain..heh..kalu xder hal leh la g jumpa DENTIST berdekatan.

DENTIST akan consult korang tentang aper yg akan korang hadapi bila pkai braces..

KOS?? time sy dulu harga leh lg dapat RM3800..tp setiap tahun harga braces akan naik..skang maybe dlm RM4000-5000 cmtu la..korang leh survey lu..
HARGA x termasuk extra treatment*


sy buat di KLINIK DR AZIZAH CHERAS.


Step 2 : PROSES AWAL BRACES

Mula2 korang kene wat X-ray kat gg tu ha..pas dah settle baeek...cantekkk..nallaaa punya... korang kene wat acuan gg lak..ha ingt makanan je ke ada acuan? pas dah berjaya wat acuan..doktor akan kenal pasti gg mana yg nak ditanggalkan atau nak dicabutkan atau nak diasingkan dari mulut korang..disertakan dgn injection @ bius..hohoho...ha cmner?ok?

Actually saya kene cabut gg sebnyak 2 batang shj.Tq.

KOS?? ok kos untuk buat X-ray = RM 150 , kos utk acuan = RM50

kos cabut gigi = RM60/1 btg gigi

ha kira la bape...KOS ni dianggap extra kos x termasuk harga braces td.tq.


Step 3 : BRACES DAN PEMAKAIAN DAN JUGAK PENJAGAAN

ok skang ni dh start pasang braces. DENTIST akan lekatkan BRACKET pada gg korang...pastu akan dipasangkan WIRE then DENTIST akan letakkan getah/ELASTOMERICS pada BRACKET...getah ni ada bnyk kaler ...

sy selalu amik kaler "NEON PINK" baget mcm cute la..hatuih!

tp ms my big day sy pkai ikut tema .."RED" skali tu je la.

pastu sy pkai kaler yg boleh nmpak mcm kiut2 la..adeh!~periuk api meletup.

korang boleh rujuk ye gambar kat bawah ni sebagai panduan..jadi jalan anda akan lurus je nnt..

Step 4 : KESAN

Setelah berjaya braces bertahta di gg korang. Tibalah msnyer korang merasai sedikit kesan.

Contohnyer....

Kalu sebelum ni korang sedap je melantak nasi...piza....stick...kacang putih...dll.korang kene STOP dulu utk 2week..pasai apa? pasai nak kasi gg korang tu menjalani proses regangan atau pergerakkan yg baik. so STOP makan makanan lazat...START makan BUBUR..kahkahkah..
ha rasakan!!
lepas2 tu jgn la mkn gula2 getah!! jgn kunyah benda keras!!
tp bila dh 1 year pkai leh la nk mkn kacang ke...gigit gula2 ke...asalkan x mencederakan gg anda dan braces..hehehe
bila dh pkai braces ni kan pipi kita kadang2 akan terkena hujung2 WIRE ...kadang2 mcm tercucuk-cucuk...mcm SAKIT kn bunyinyer?? Tp biasa2 jek..oleh yg demikian perlulah ada WAX ni!!!
.
.
.
.

so WAX ni kita ambil sedikit dan tampalkan di hujung WIRE...MUDAHKAN?
Berdampinglah korang dgn lilin.dan jadi PUTERI LILIN ??Acamnetu?

Berus gg 2-3 kali sehari...hehehe
Ni la berus gg yg sy guna
.
.
.


ORAL-B ORTHODONTIC BRUSH
sentiasa membeli berus ni...huhu..boleh didapati di farmasi2...di supermarket tertentu shj. dan di klinik gg berdekatan...
HARGA? RM8.90 - 9.90 kdang2 farmasi charge lebey!
blh plk kn..haih!~petir


Untuk berus kedua sy guna ni
.
.
.
INTERDENTEL BRUSH

Korang guna ni untuk cucian yg lebih bersih...guna tanpa was2...hemmm..Ada banyak jenis..
tp sy suka yg ni sbb agak comel dan kontot! huhu
HARGA?? RM3 satu
Masa mula2 dulu time nk gosok gg jek amik masa
5-10 minit...huhuhu...ye lah nk berus itu dan ini...
tp sekarang TIDAK LAGI!!! kejap je dh settle...
Pastu sepanjang pkai braces ni kalu nk senang bawa lah air mineral bersama sbb lepas mkn nk ke ada makanan tersangkut di celah2 bracket? xnak kan...so anda leh guna utk
bekumur-kumur...hehe..tp sy lbh suka guna "singki" yg bedekatan...

Step 5 : RETAINER

Ni adalah proses akhir lps pakai braces....
sy pon akan pakai retainer pasni....sbb sy pkai braces dh 2thn k
pkai retainer maybe dlm 6 bln je... so nikmati lah proses akhir ini..hahaha..
KOS?? RM300 utk gg atas dan bwh...


so ada soklan cepu mas lg x??? harap agak jelas la story ni yek...

so pasni leh la pkai braces ye...hehe..
terima kaseh sebab membaca ;)

Me - hubby and Braces!

Makan kacang tu...hehehe..*Click picture for large view ok..ni x nmpk braces..
~ BRACES dan PENDAKAP GIGI ~


33 comments:

hidayah said...

yeay..aku dah boleh komen...

tapi aku dah terlupa apa nak komen pasal aku baca semamlam...

nanti aku baca balik..
ingat apa aku nak komen kan semalam..

Anonymous said...

huhuhu..Laaa...aku siap berdebar-debar tunggu komennyer...heh

hidayah said...

aku nak cakap memula sekali......

gilerrkkkss...! mahal kos nak jaga gigi nih..hahaha..

ko ada dgr2 tak kalau bdk stat umo baper boleh pakai..?

wei...sakit tak..time tido takde ke mcm nak tertelan benda tu..?

rasa apa wei..rasa macam sentiasa ada makanan dlm perut ke..?

haa..nih sikit je.. aku tanya lagi nanti..

dah lama aku nak carik org tanya tapi tak jumpa..tak tau pulak ko pakai braces nih..

pasal gmbr sumer cover senyum..kihkih..

jiha said...

Aha leh thn lar kosnyer...tp kalu kat klinik gg gov murah je..tp smpai form 5 je x silap aku..harga RM500..umo paling awal setakat ni aku dgr darjah 5 dah pakai braces..tp aku x pernah lak tanyer dok paling awal lg umo bape..huhu

sakit tu ms mula2 pkai la..tp bukan sakit berdenyut-denyut..cuma rs gg mcm kene tekan je..pastu ngilu...tp don't worry dok akn kasi ubat tahan sakit kalu patient dia x tahan sakit...tp jarang la org telan ubat thn sakit ...xpernah pon rs mcm nk tertelan sbb braces ni mmg melekat betul kat gg xder goyang2 pon...tp yg pasti rs mcm ngilu2..pastu gg mcm kene tekan...nk kunyah x selesa ...smua akn rs ms mula2 pkai...tp bila dh lama pkai kadang2 rs mcm xpkai braces jek..hahahaha..biasala kan ms mula2 janggal la sikit...pastu ms mula jgk gg tu terkejut sbb beralih tmpt..so ada la rs senggal2 kit...ha cmtu la...huhuhu

Odah / Kak. Ude said...

jiha..akk ingat nak suruh anak akk pakai..tapi kau rasa budak boleh tahan ke..nak bagi alia pakai..dia baru 10th..gg dia x sama la beterabur..tu la suka minum air milo tabur....

Mr.Mrs. AJ said...

hehehe milo penyerbab besor la ye...insyaAllah boleh punyerrrr!! ramai jgk sy tgk budak2 pakai...doktor akn consult nnt cmne nk jg gigi budak2 yg pkai braces...lg pon kos utk budak lg murah sbb blh buat kat klinik gigi gov.

~nFy~ said...

nk tnye,wat braces kt klinik mne eh?

Mr.Mrs. AJ said...

~nFy~ : saya buat kat KLINIK AZIZAH area belakanh JJ cheras selatan ;) 03-90764062 ni no phone klinik tu =)

Anonymous said...

harga retainer tu dah include sekali ke dengan harga braces?

Mr.Mrs. AJ said...

harga retainer lain...harga braces lain...tp tgk jgk kat klinik gigi tu kadang2 diaorg dh sekali kan harga...tp kat klinik ni lain2...

Anonymous said...

doktor kt c2 ok x?baik x? hrga kt c2 cane??sbb i tnye kt klinik kt petama..6k

Mr.Mrs. AJ said...

doktor dia ok..baik..lemah lembut je...harga tu kene jumpa doktor dulu..dia akn check gigi kita..pastu dia akan bgtau la aper step yg akn kita alami bila pkai braces ni..lps tu dia ckp la harga...time sy wat dulu RM3800..tp skang ni harga naik dh...tp x sure bp...tp xder la smpai 6K kot.doktor tu ok..try la kat situ..kol dulu sblm dtg..

Aieda said...

salam..i nk tnye u gne barces umo bpe?

Mr.Mrs. AJ said...

salam, start pkai braces baru jgk la...tahun 2009 i pkai ...umor tettt!! hihihi...tp dah menjangkau 20an jgk la..napa ek?

❤ Hatiku Bergetar ™ ❤ said...

kalau hospital kerajaan bpe ?

Mr.Mrs. AJ said...

kalau hospital kerajaan tak sure harga berapa sekarang...last dgr dulu RM500.

Anonymous said...

dik, bayar lamsam ke sket2??? ddeposit nak berapa yer?? total semua kos campur extra berapa kena?

Anonymous said...

nak tanya boleh..mane ek beli wax tu?

Mr.Mrs. AJ said...

sowi lambat reply...hehehe..bayar deposit rm1000 then bulan2 bayar rm100..

WAX tu leh dpt kat klinik gigi yg ada khidmat pemasangan braces...sy beli dekat klinik dr AZIZAH cheras.

niena idayu said...

Blh tau x alamat klinik tu?sy tringin sgt nk buat.sbb gigi atas sgt jrg.

niena idayu said...

Blh tau x alamat klinik tu?sy pun duk cheras

niena idayu said...

Blh tau x alamat klinik tu?sy tringin sgt nk buat.sbb gigi atas sgt jrg.

Mr.Mrs. AJ said...

niena idayu

klinik tu kat area belakang JJ cheras selatan. sy tak simpan alamat sbb duk kat situ je..tp try call lg senang... 03-90764062 =)

Anonymous said...

Assalammualaikum.. may i ask you something? If kita terus pakai retainer boleh ke?

mike lolilpop said...

baru pakai getah kat mulut ... diorg pangel kalau tak silap dengar mcm bunyik "seperated" kott. hahahah dah rasa sakit sikit gigi nihh... makan bubur jaa .,.. nasib badan.. alamak kurus lah lepas nih >.<

Anonymous said...

Sakit x cabot gg??

nurul hakimah said...

salam nk tnya,, kalau gigi jarang sikit je kt gigi hdpn atas ,, bole x pki retainer terus ??

nurul hakimah said...

salam nk tnya, kalau gigi bhgian hadapan atas jarang sikit,,, boleh x pki retainer trus ?

Anonymous said...

bleh thn jgk harganye ye...untuk umur 15 agk2 brape??

yatt abdullah said...

Waaa...bestnye entry ni...br tahu pasal braces ni...da lama niat nk pakai...
Tq ye info ni....rs konfiden sikit nk g jumpa dentist.. :-)

www.mamadasuki.blogspot.com

yatt abdullah said...

Waaa...bestnye entry ni...br tahu pasal braces ni...da lama niat nk pakai...
Tq ye info ni....rs konfiden sikit nk g jumpa dentist.. :-)

www.mamadasuki.blogspot.com

Anonymous said...

Cara pembayaran die macam mane sis?

Anonymous said...

Yg gigi jarang jarak2 tu rasa xperlu pakai braces.cuma pegi kat clinic gigi buat tampalan.utk cover yg tpt jarang2 tu.sy dah buat. Kos pun x sampai rm300.total..

Related Posts with Thumbnails