3:25:00 PM

ShayangKu...


Dia cinta saya...dia bucuk saya...dia putera raja saya...saya sangat shayang sama dia...dia jantung hati saya...dia melengkapi hari-hari saya dengan caranya yang membahagiakan...

nmpak kaca mata itu? itu style dia...kadang-kadang saya tiru gaya dia juga dan dia suka!...

baju dia tu? itu fav team dia..."Liverpool" so what?

"you'll never walk alone" jadi saya selalu menjadi peneman setia dia untuk bola, saya enjoy!...

Dia itulah suami saya...yang saya panggil dia "B" (Hubby)

~ I LOVE YOU B ~

9:32:00 PM

Hari Raya Haji & Pahang

Salam all...Br terkedek-kedek nak update blog...ahah!!
Entry kali ni tentang hari raya haji!!
Alhamdulillah tahun ni kami berhari raya @ rumah mertua tersayang ;)
Lain rasanyer berhari raya kat pahang..bestttttttttttt sgt2.....
persiapan mcm persiapan hari raya aidilfitri...kami kat sane siap g beli barang persiapan raya tuu...mcm raya puasa je rasa..huhu
so lepak pahang 9 hari..hehehe..My MIL sediakan kuih raya je 10 jenis
ada kuih tunjuk n ada yg buat sendiri
...wahhhhhh...kalu kat kajang smbut raya korban mmg ssh la nk jumpa kuih lbh dr 3 jenis..huhuhu..mmg betul2 raya kat pahang....1st time raya kat pahang nih....kn baru tawen...hehe...
so sempat jgk snap juadah "HOMEMADE" ok...rajin My MIL sediakan mcm2 juadah....sy hanya buatkan moist choc cake jek..hehehe...


Mcm biasa nasi impit mmg wajib ado....kalu hari raya puasa aritu wat ketupat...tp ry korban ni wat nasi impit ;)
Haaaa!lemang ni 1st time sy tgk org buat x yah guna buluh...hehehe..My MIL wat guna daun pisang and kukus je dlm periuk...simple jek...kalu kat kajang asal lemang je bakar dlm buluh...ni simple jerk gulung2 ngan daun pisang then kukus je...lg sedap n x hangus...cantik je isi ...hehehe..jakun2..adeh!

Kuah kacang fav hubby ....

Ni lg fav hubby....rendang daging itam ..fuhhh mmg fav b...

Saya sudah pandai buat kuih ini!!!!!hehehe...nnt kita kongsi resepi ek...

Yang ni pun saya sudah pnadai buat ...ngeeee...nnt kita kongsi resepi jgk tau...kuih tradisional tuuuuuuuuuuuu....

Genap 9 ari duk pahang ...kami bergerak ke kajang pulak.....tido rumah my mom then g rumah my Bro jalan2 sambil tgk Puteri Irdinaaaaaaa...
saya rindu sama dia....

Ni muka dia baru bangun...mmg pandai tgk camera cenit ni...huhuh

Rilek2 ngan cik Ajai luuu...

Adoi tembam pipi dia...



Belah kiri tu Firman, abg Putri sebelah kanan tu pulak cm biasalah askar ni ader je hahahha..Toyib!! ok la gambar diaorg ni sbg penutup..heh!

~ HaRi RaYa KoRbAn ~

8:00:00 PM

OKTOBER & MAJLIS PERKAHWINAN

Salam...lama dh x update blog nih. BZ sakan lak skang nih
So mari berkongsi majlis2 perkahwinan yg telah berlangsung pd bulan OKTOBER lepas...
banyak jugak la jemputan yg ado...
kenyang la perut makan nasi minyak org kawen...Alhamdulillah...TAHNIAH juga kpd semua pasangan2 pengantin baru seperti di bawah..huhuhuhu
TAHNIAH : PUAN Sue..Majlis berlangsung di Kemaman, Terengganu...best! g bersama rombongan cik kiah!hehehe...

Dah siap makan2 + bergambo + salam2 rombongan meneruskan xtvt ronda n beli di sekitar kemaman...g tmpt jual SATAR + KOPOK LEKOR sempat jgk la beli utk bwk lik kajang... ;)
Ni time berhenti di hentian temerloh...sempat lagik nih!! adehh...
minggu berikutnya ada lagi jemputan kahwin yg ado!!!
TAHNIAH : DR Nadia....Majlis berlangsung di Putrajaya...

Yang turut hadir KAUM kerabat dr sekamat..huhuhu...Toyib pon terselit jgk mcm biasa ek..
KAK MIN dan KACA MATA HITAM...huhuhu
Untuk penutup bulan OKTOBER 2010, majlis perkahwinan yg dihadiri adalah
di N9
kat kg atok den, yg kawen ni pon mak cik den..huhuh..TAHNIAH di ucapkan kpd RAI dan Suami...meriah majlis ni...anak bongso punya majlis konpem la meriah + gempaq la!!!
sompat lai bergamba ngan sepupu2 den..
siap ado kumpulan gazhal ke apo ntah ni!!!
Potang tu dah balik kajang dah...bergamba jap hah..
Time on da way balik kajang, Kak min ajak singgah beli ayam salai...tp malangnya dh abis...ayam panggang pon jadilah...
itik salai pon ado tau...sekor RM40 umang aiii!!!
~ SELAMAT PENGANTIN BARU ~

10:42:00 AM

KENDURI KAWEN....

Hah!!kenduri kawin kini kembali....hehe..bulan Okt 2010 menjadi bulan pilihan utk pengantin2 baru ;)
So kami pon x terlepas dr menghadiri kenduri kawen di bangi last weekend...
Menu ok ... semuanye daging...smpai mabuk kambing sbb bnyk mkn daging kambing..huhuhu..
mcm biasa yerrrr..gambo jap... haha
Muka kenyang...huhuhu..

Ni lah pengantin baru nyerrr.... Alin & Hatta ...CONGRATZ ya ;)
Sebelum balik mari singgah sebentar ke rumah my bro~ nak jenguk IRDINA yea2!!!!
IRDINA ~ 2 MONTH
ED ni asyik nangis je...so skang ni x panggil ED dh ..dia ada nama baru
PUTERI IRDINA FARLIS ...
so ktorg panggil putri2... OR Put2 ..hehehhe..
Atoknyer yg suruh letak PUTERI coz penyambung keturunan RAJA yang diwarisi mereka ... kalu laki2 leh letak MEGAT ;)


Dia suka bergambar jgk nmpknyer...heh..
Dah gurau2 senda petang...Put pun dah penat.... cik Ajai berjaya tidurkan Put..hehehe...lentok2 pastu nangis...hehehe...

SELAMAT TIDUR PUT !

9:35:00 PM

1 Syawal...Hari Raya!!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin dr kami >> Mr.Mrs AJ
Alhamdulillah setelah 30hr berpuasa tibalah syawal utk diraikan...
Tahun ni semua adik beradik hubby dapat berkumpul utk beraya,
meriah satu rumah...
Thn ni pg raya sy berlainan dgn thn2 sebelum ni...
1>> Beraya sbg wife
2>> Beraya di rumah mertua ;)
3>>Pg2 lg dh siap2 kn baju sy dan HUBBY! hehehe...
ada la kelainan nyer kn...
Hubby pun turut merasakan kelainan juga sbg husband :)....kami sgt seronok!!!
Alhamdulillah
Bergambar di pg raya..hehehe...leh la nk kongsi gambar raya ...
Lps solat sunat raya - bermaaf-maafan - kemudiannyer rumah kami diserbu oleh sanak saudara...sgt meriah!!!
Comel kn?!!! ini Dayah namanye....sgt comel...geramz! anak adik ipar sy ;)

Raya ke3 - On da way lik Kajang, smpai KL jln lengang gilerz...huhuhu..layan je balik kajang...x sabar nak balik kajang ...hehehehe...balik kajang then trus gerak g N9 jumpa Atok..Yea!!!!

Aktiviti beraya bermula...Pahang - Kajang - N9 .... Penat tp BEST!!!!!
Najmudin Toyyib...sentiasa ada..hehehe...kalu blh nk ikut ktorg balik Pahang...huhuhu...
Raya ke4 - Mari beraya lg!!! hehehe...

Adik beradik mak sy ;)

Raya sakan!!!!!

Senah dua org ni sentiasa ceria di hari raya...huhu..mentang2 dpt duit raya...
~ SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN MR.MRS. AJ ~

8:45:00 PM

30 Ramadhan...


Salam Ramadhan...
huih...lama dh x update blog ni...dh bersemak samun!
ni kira nk tebas la nih lalang2 yg ado nih...huhu
Pada 30 Ramadhan = 9 September 2010 sy dan hubby dh pun selamat smpai Pahang..Alhamdulillah.
Kami mmg excited bebenor nak balik Pahang, almaklumlah thn ni kami beraya sbg
husband & wife..Bnyk benda nk wat dlm kepala ktorg bila dh ada kat Pahang ;)
Jadi Pada 30 Ramadhan bermulalah xtvt2 yg sgt seronok x terkira...hehehe
Ada la 2 ,3 kerat gmbar yg leh sy kongsikan ya ;)LEMANG!!!
Sy sempat la tolong masukkan pulut dlm buluh ni...wlwpun sy sememangnyer xpernah buat...haih!kehausan sgt teruji pada org2 yg menjaga lemang nih....Paneh! tp hasilnye sgt sedap!
BRAVO!!!!!!!!!
Ketupat Bawang!!!!!
Hasil kerja my hubby...setiap thn dia yg akn anyam ketupat ...So thn ni dia ada la pembantu nk masukkan beras..huhuhu...Lama jgk nk siapkan...sbb bnyk hubby anyam utk raya thn ni...cayalah b ;)
Inilah HASILnye!!!!! hidangan di pagi raya nnt... ;) nyum..nyum...mkn dgn kuah kacang & rendang daging resipi mak tercayang...mmg meletop sedap!!!
Haaaaa....ni xtvt tambahan di bulan puasa...kat belakang rumah mak ada pokok rambai...Ada la saki-baki buah rambai kat pokok...So hubby tunjuk skill panjat pokok rambai...huhuhu...
sy tukang amik gambar je kat bwh...hihihihi...
So ini je lah yg sy nak kongsikan ape yg berlaku di hari ke
30 ramadhan di Pahang ;)
Sememangnya sy tersangat-sangat lah seronok buat xtvt menjelang hari raya ni...hubby lg la seronok sakan..hehe
Alhamdulillah Ptg tu smuanya dh siap...tinggal nak hidang di pg raya je...yeah!!!!
Mlm pulak ktorg smua disajikan dgn tayangan bungi api (budak2 je main..huhu)
dan mercun ...mmg syok wooooo...
Mercun import dr Gopeng...hehehe...mmg rs mcm hari merdeka lak...
Pom!Pom!Pom! Cantik!
~Salam RAMADHAN Dari MR.MRS AJ~

11:58:00 AM

RESEPI

Maaf ya agak terlambat nak post resipi....
Kepada sahabat2 sy yg sudah bertanyakan resipi ini boleh la
rujuk resepi ni ye ;)
Mari berkongsi!!!
Black Papper Steak
Bahan daging :
2 keping daging lembu
2 sudu marjerin/butter
halia
sedikit gula perang
2 biji bawang putih (tumbuk)
1 sudu besar kicap cair/pekat
skit garam
:: perap daging bersama bahan2 selama 3 jam atau lbh
:: bakar/goreng daging sehingga masak
Bahan SOS :
3-4 sudu besar sos black papper
1/2 biji bawang besar (cincang halus)
1 biji bawang putih cincang halus/kisar
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar air
# jika mahu pekat lagi tmbahkan 1 sudu tepung ~ bergantung kpd selera anda
sedikit air daging yg digoreng / dibakar
sedikit garam dan gula perang
:: tumis bawang setelah wangi baru masuk kn kesemua bahan2
bahan sayur :
sayur brokoli potong ikut suka...celurkan 2minit dalam air mendidih kemudian rendamkan seketika di dalam ais
bahan coseslow :

50 gm kobis cincang/dadu
50 gm karot cincang/dadu
1/2 biji bawang - cincang /dadu
1 tbsp daun parsley * jika suka
5 sudu besar mayonnaise * ikut suka nk bnyk mana
1 sudu kecil jus lemon
bahan Mashed Potato :
4 biji (850 gm) kentang Russet - guna kentang biasa pun boleh
¼ cawan susu segar
60 gm mentega
Sedikit lada sulah, jika suka
:: rebus kentang sehingga empuk, potong 4 ,masukkan dlm blander bersama bahan lain...blande sehingga halus

Bahan B - Sos

20 gm mentega
2 sudu besar tepung gandum
1-1.5 cawan air
1 kiub ayam/daging
:: goreng tepung bersama mentega sehingga kaler coklat2...masukkan air dan kuib daging/ayam...
*kalu nak guna sos steak td pon boleh..kalu mls nk wat sos ni la..;)

Spaghetti Bolognese

bahan spaghetti blognese :
500/250 gm spaghetti * ikut suka nk berapa bnyk
2-3 sudu minyak masak / planta
sedikit garam
:: rebus spaghetti selama 10 minit / sehingga masak.
angkat dan tos kan

bahan sos :
1 paket meat Ball ~ 10 -16 biji / ikut suka * sy guna brand AZMI, sedap rasa meat ball ni.
1 biji bawang besar dadu
1 cawan cendawan butang dadu / ikut suka nk bnyk mana
1/2 tin tomato puree
sedikit * mixed herb/origano/daun bay
2 biji tomato dadu
2 biji bawang putih dadu
2 sudu lada hitam * ikut kepedasan masing2
1/2 cawan mix vegi * jika suka
sedikit garam dan gula
sedikit air
:: tumis bawang besar + putih hungga wangi, masukkan meat ball, goreng sebentar...kemudian masukkan tomato puree.kacau2 kemudian masukkan air + mixed herb/origano /bay , masukkan cendawan , tomato .....garam + gula ikut sesedap rasa....
~ SELAMAT MENCUBA ~

12:25:00 PM

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR HUBBY...

Salam...
Semalam hari ulang-tahun kelahiran my dear hubby
~ Muhamad Rizal
~ 20082010 ~ cantikkan tarikh ni hehehe... 2008 + 2010 ..
1 week jugak la nk plan apa for his becoming birthday...
Plan A
Nak celeb kat luar...lagipun skang ni kan bulan ramadhan, so sure banyak buffet yg boleh kitaorg serbu...Dah siap survay dah tmpt2 yg menarik tapi......... bila fikir2 balik mcm benda yg biasa dibuat kalu nak sambut birthday kn??
Oleh itu, huhuhuhu...sy ada plan 1 lg...hopefully better than plan A...
Plan B
Masak kat rumah dgn menu yg lebih menarik dari menu harian...
simple kn??? tapi ada kepuasan!!!
Result
Saya pilih PLAN B!!!!!!
maka bermulalah pemilihan menu2 yang sesuai gituuu...
Fikir punya fikir dapat lah beberapa menu untuk melengkapkan pakej masakkan untuk my dear hubby....
So smlm lepas balik keje trus masuk dapur....lambat jgk la start masak...dalam pkul 610pm cmtu...sbb singgah kedai Pak Abu?? jap.... huhuhuhu...
.
.
.
.
.
.
~MENU~
Kek sy order sebab x cukup ilmu lg nk design kek yg mcm ni...sy order kat camelira enterprise.. thanks ya Ira...Tema untuk kek sy pilih tema BOLA ok. ye la takkan nak kasi kek tema bunga2 kaler pink kot! hehehhe. So sy suruh la Ira design lambang Team fav my hubby "LIVERPOOL"
~Double Layer Choc...~Sedappppppppppppppppp sgt!


So ini lah menunyer ~ Spaghetti Bolognese ...Actually saya pilih menu ni sbb kebetulan last week hubby ada tanya pasal spaghetti...dia mcm teringin je bunyi2nyer...So ini lah masanye saya realisasikan keinginannya...kn? hehehe Meat Ball dia sedap...besa2 pulak tu....nanti kita kongsi resepi k....


Ini ~ Black Pepper Steak ... gambar agak blur sikit...huhuhu... Resepi ni pun nnt kita boleh kongsi ya ;)

~ Mulut dicuci dgn - Vinnetta Brownies Choc ....Dah nak cair dh mkn cpt!!!...Tapi mmg sedap la...sbb ada brownies choc kat dalam...senang je nak dapat..ada jual di supermarket2 berdekatan ..hehehe


So inilah menu yg sempat saya sedikan for my dear hubby dalam masa 1 jam lebih....hubby kata dia terharu sgt sy saya masakkan menu2 ni utk dia...~mata dia dah merah2 dh....hehehe...shayang b...

~ HAPPY BIRTHDAY TO MY DEAR HUBBY ~

11:36:00 AM

CREAM PUFF ~ HOME MADE

Berbuka puasa time weekend ni mmg best..mcm2 leh diuji-kaji...
Terutamanya bab masak-memasak...satu kepuasan!
so last weekend adalah 1st weekend di mana sy berpuasa bersama hubby terCINTA...as husband n wife ;)
sama jg dgn smua pengantin2 baru di Malaysia ni kn...
berpuasa time weekdayz ngan weekend ni x sama (dr aspek masa la)...
kalu weekdayz ni masa terhad nk wat masakan tambahan...so weekend lah masa yg sesuai...
So dgn masa yg sgt terluang sy try la uji cuba utk masak mknan 'faveret' sy...
~ CREAM PUFF ~
.
.
.
.
.
Diz is my cream puff!!!

:: Hubby give double tumb up for diz menu ;) ::
Actually ari sabtu pon wat juga menu pencuci mulut tp x smpat nk snap gambar..it's ok..nnt sy upload ya...boleh kita kongsi resipi ;)
so kalu nk try wat cream puff ni cuba la resipi ni >>
~puff~
45gm butter
60gm tepung
100ml air
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
2 biji telur
sedikit vanilla
~ castard ~
2 sudu besar tepung kastad
1 sudu planta
1 biji telur
sedikit vanilla
~ SELAMAT MENCUBA ~

Related Posts with Thumbnails